Opinii   

Replica vrajitorului

 de Paul Mihalache, paul_mihalache@yahoo.com

 

 

Nu vreau ca acest articol să arate ca un tablou într-o ramă prea largă, pusă din sărăcie, un tablou cu două morminte, care din lipsă de filantropi și de fonduri, se profanează unul pe altul, și împreună profanează intrarea. De aceea nu voi răspunde pe același ton (ușor ironic) domnului Cătălin Bălan, care mă acuză de plagiat.
Scriu acest articol „într-un moment greu al vieții mele”, cum ar zice prețuitul nostru poet internațional. Totul este posibil. Totul este imposibil. Să am un succes care să mă clasicizeze pe loc, ca pe Bălașa, lăsând posteriorității lejera misiune de a-mi reconfirma din veac în veac valoarea. Să nu am pic de succes în epocă, urmând să fiu descoperit postum, ca Bach sau Kavafis. Să se demonstreze că proza mea nu-i decât un plagiat; demonstreze-se, aș fi curios să văd care-i deșteptul care-l numește pe Orwell copiator pentru că a preluat, redând fidel în 1984, viziunea politică a lui B.Russell cu privire la statul totalitar. Poate se va găsi cineva să numească „xerox” Recurs la metodă și Eu, supremul (A.Carpentier și R.A.Bastos).
Este adevărat, textul meu, Dream Theater, apărut în numărul 3 al revistei, se apropie mult de Instrucțiuni pentru John Hawell a lui J.Cortazar, și poate, menționarea faptului că se bazează pe o idee a scriitorului argentinian, ne-ar fi privat de un articol savuros, așa cum este acela al domnului Cătălin Bălan, însă nu acesta a fost motivul pentru care nu am făcut-o. Cine vrea să-și formeze o părere, va fi poate curios să citească nuvela lui Cortazar, publicată de curând și la Polirom, în volumul Toate focurile, focul.
În continuare, nu cred că are vreun sens să răspund ironiilor lui Cătălin, atât timp cât el sugerează o comparație între Cortazar și Păunescu, și atât timp cât, fără să fi citit poeziile pe care le criticam în numărul 2 al revistei, tinde spre a le lua apărarea. Dacă le-a citit, atunci e și mai grav.

Eu?... Eu nu am pretenții de mare literat. Eu nu scriu din nici un punct de vedere. Scriu dintr-un punct de orbire și mă sprijin într-o cârjă de eter, deasupra unui abis baroc.
Domnul Cătălin Bălan?... Mila și lacrimile Domnului pentru toți cei asemenea lui.

Vrajitorul, dupa o idee de Paul Mihalache