Interviu:

 Stefan Afloroaiei - Despre filosofie si filosof

                                 interviu realizat de Ruxandra Apetrei cu Decanul Facultatii de Filosofie din Iasi

  Stefan Afloroaiei: Cel care nu-si pune anumite probleme atunci cand e singur, nu le poate lua prea in serios nici in alte situatii. Am indoieli in ceea ce-i priveste pe cei care nu fac din filosofie decat o profesie sau o activitate publica.”

paginile INT 2-3, go>>

Recomandari:

Prezentare

Insemnari de peste ocean  de Ioan Muntean

"Cand ceva nu merge la noi, lumea se intreaba „Dar la altii cum e?” De multe ori sunt intrebat: „Cum sunt studentii americani?” sau mai exact care sunt diferentele dintre „ei” si „noi”..."

STUD / 4, go>>


Rubrica: Conceptul de la pagina 7

Nu de lect.dr.  Gheorghe Stefanov

"Hai, nu mai plange, timpul trece cat ai clipi. Azi maine o sa intri la facultate si ai sa vezi atunci. Timpul trece repede, nici n-o sa-ti dai seama cand. O sa te trezesti ca esti batran."

ESEU / 7, go>>


Sfaturi pentru studentii in Filosofie   

 de drd. Teodor Gugiu

"priviti problemele de care va ocupati dintr-o perspectiva cat mai larga: daca acea problema nu are nici un corespondent intr-o preocupare a filosofilor anteriori (cu secole, nu numai cu ani), ea este, cu siguranta, o falsa problema filosofica"

ESEU / 10, go>>


Piste de cercetare pentru studentii limbajului

de Marian Calborean

"Studentul in Filosofie, in special cel de orientare libertariani nu stie decāt cã statul ii ia banii. Problema sta insa in faptul ca, lipsit de o minte filosofica ordonatoare, statul isi deposedeaza cetatenii prin folosirea unei serii de termeni confuzi in niste situatii sociale standard, familiare oricarui filosof obisnuit cu teoria jocurilor de limbaj."

ESEU / 9, go>>

Eseu

Note asupra sensului “creatiei” la Anselm de Canterbury si la Henry Bergson   

de lect.dr. Sebastian Grama

"Nu mai stiu la care Facultate se pregatesc meteorologi. Oricum, filosofii pot sa predea si  acolo, pentru a-si intregi (sau dubla, sau tripla…) normele; de ce nu s-ar ocupa fenomenologia si de fenomenele meteorologice?"

ESEU / 7-8, go>>


Povestire

Despre biblioteci  -Pulp fiction-

de Madalina Potinc

"si ti se pare ca ar fi fost mai frumos daca in locul spatiului pentru internet ar fi fost pus un acvariu mare cu rechini infometati in el, care sa fie hraniti cu studentii ce sustrag publicatii, dar sa fie aruncati in acvariu direct de la etajul la care sunt in momentul acela ca sa vada toata lumea spectacolul LIT / 11-12, go>>


Literatura

Groapa timpului pierdut  de Paul Mihalache

"Am ales solutia cutremurului care sa ingroape orasul intr-un val de moloz si de noroi, de haos si de spaima atroce, insa m-am razgandit imediat: chiar si unui dragon i-ar fi fost frica sa controleze miscarile tectonice, si risca, inspaimantat, sa-si ia zborul. "   LIT/11, go>>