• Scurt pe 3,1415926

    Aceste cuvinte ne doare
    (www.ub-filosofie.ro)
    Misiunea Facultății de Filosofie:
    "Facultatea de Filosofie își propune să formeze adevărați profesioniști în domeniile în care pregăteste studenți, considerând ca numai în modul acesta filosofia poate să joace rolul care îi este destinat într-o cultură sau într-o epocă. Profesorii, studenții și absolvenții săi trebuie să manifeste o înaltă responsabilitate civică proprie societății deschise, în spiritul valorilor perene ale culturii"
    Istoricul Facultății:
    -începe cu o expresie încetățenită "Facultatea de Filosofie este facultate fondatoare a UNIVERSITATII DIN BUCURESTI" dar falsă, nu a existat întâi Facultatea (de Litere și Filosofie) și apoi Universitatea, ci taman invers
    -se termină, ca o istorie rescrisă ideologic cu "Facultatea de Filosofie este un vector al modernizării în domeniul educației și culturii, dar și al modernizării și accelerării evoluției societății românești". Se presupune că cine citește Istoricul, dorește să afle istoria, nu viitorul ferice.

    În pregătirea numărului 10 !
    Mai sunt doar două săptămâni și va apărea și numărul 10 al Revistei LUNI:
    -plănuim schimbarea formatului revistei, identificarea ISSN, renunțarea la o parte din aspectul studențesc
    -numărul 9 este primul xeroxat special și la Facultatea de Istorie-Filosofie de la Cluj-Napoca, în 50 de exemplare
    -în cele două săptămâni trecute de la lansarea numărului 9, numărul de cititori online s-a dublat, ajungând la 1800 (unici)
    -plănuim o mică sindrofie în data lansării numărului 10 (Luni, 17 Aprilie), în care să prezentăm și rezultatele chestionarelor
    -Numărul 10 are ca ediție specială "Revista LUNI". Vă rugăm , criticați, studiați sau lăudați revista, important este să afle și ceilalți ce credeți !
    -Încet-încet, colegii filosofi ne înțeleg că și ei pot scrie în revista LUNI, putând deveni chiar membri în echipa de redacție. Vă așteptăm cu articole la revista@filos.ro și la ședința de redacție deschisă de joi 13 aprilie, ora 18., Sala 1

    scurt pe 3,14

    Joi, 23 februarie, pe la ceasurile doisprezece și ceva. Curtea facultății e plină ochi de oameni ieșiți la fumat sau la o discuție amicală. O Skoda albastră trece încet pe strada din fața Facultății și lent, foarte lent, ca în filmele americane, o fereastră fumurie se deschide și .... , nu, nu se ițește mitraliera unui mafiot, ci un băiat iese aproape jumătate pe fereastră, își flutură mâinile ca un prezident la parade și le strigă celor adunați în curte: "Fraaaațiii mei, vă iubesc!".


  • Poftim: "Poantă: <<cele mai bune glume sunt cele scurte>>""


  • Nu trebuia Clubul Facultății de Filosofie să fie o zonă de discuție liberă între profesori și studenți ? Poate totuși nu trebuia să fie asta; până acum, vin în mod constant la fel de mulți profesori ca și studenți, profesorii nu au uitat să conferențieze, și s-ar putea să fie mai bine așa: dl Ștefanov a încântat auditoriul cu povestea consilierii filosofice (pe care o practică împreună cu alți colegi neidentificați pentru 30 RON /oră, reduceri 50% pt elevi și studenți, vezi http://consilierefilosofica.lx.ro), prof Dumitru și-a expus bazele încercării de a demonstra riguros dualismul pornind de la logică modală (să sperăm că nu la fel cum logica formală demonstrează distincția între obiecte și proprietăți), este așteptat și prof Mircea Flonta. Vom afla și noi ce au de fapt pe cap profesorii noștri, că de școală sigur nu se țin.


  • Mulți au auzit de "Cerul văzut prin lentilă", cartea dlui Patapievici; dar puțini, foarte puțini au auzit de "Cerul văzut prin licență" un grup restrâns de inițiați. Acest grup se afla miercuri, 29 martie, în curtea facultății, ieșit de la ore să vadă eclipsa parțială de soare. Dar nimeni nu avea ochelari speciali pentru un asemenea eveniment și nici sticle afumate. Filosofii erau în dilemă. Până când un student de anul 4 a avut ideea strălucită să privească soarele prin ferestruica unei dischete. Se vedea perfect. Discheta respectivă a umblat din mână în mână și toți au admirat evenimentul deceniului. Am aflat apoi că pe dischetă era documentul cu licența respectivului student. O fată a mărturisit că ea văzuse chiar și planeta Marte prin licența aceea.


  • Atât de eficientă este organizarea filosofilor, încât nici n-a apucat bine să se se calmeze Cristi Ducu după ce și-a văzut numele în critica site-ului facultății, semnată de Răzvan Ilie, că acesta a primit de la prof Brâncoveanu sarcina să fie constructiv, să pună mâna și să refacă site-ul cu pricina. Pentru rezultatul muncii mai multor colegi ai săi, a se vedea noul http://ub-filosofie.ro . Evident, Răzvan nu va gusta dacă vă spunem că și acum sunt linkuri moarte, texte prost aliniate sau prea multe texte lipsă. N-o spunem așadar.


  • Una dintre replicile pe care le poți folosi în discuțiile cu un student la Filosofie sincer care își expune părerile la persoana I sg este "tu nu ești relevant statistic". De fapt, toți filosofii care au fost vreodată nu sunt relevanți statistic, avem în sfârșit un argument împotriva lor !


  • Nu este oare o tensiune între a susține că elitele trebuie să fie bine crescute teoretic, nu o "gașcă" și a te mândri că studenții de la Filosofie ajung în posturi de conducere în diferite domenii fără vreo legătură cu filosofia ? Ultimul care pare să ilustreze această tensiune este prof Vasile Morar, în interviul din nr. 7 al revistei, spunând "Cei care au realmente pregătire filosofică pot face foarte multe lucruri tocmai pentru că, dacă înveți să gândești corect, poți să le faci." . Ca să putem testa câtă filosofie au învățat celebritățile la viața lor (dacă tot a fost exmatriculat al treilea om în stat, Bogdan Olteanu, din doctoratul în filosofie de la Cluj), să se organizeze o comisie a facultății sub coordonarea secretarului științific pentru detectarea și actualizarea permanentă a viitorului ferice al absolvenților. Să ne filăm (aprox. iubim) unii pe alții.


  • Pe site-ul http://ub2.unibuc.ro/, am văzut prima bufniță drăguță, cu papion, niște contraste bine recherches între ochi, față și cioc (sau ce își propuneau să fie respectivii pixeli). Se adaugă că pe aceeași pagină îl veți regarda pe rectorul UB, prof. Ioaaaaaaaan Pânzaru într-o ezitare specifică filmulețelor de rezoluție mică stoarse în Flash, cu o tovărășească și francofonă vestă flaușată peste cravata neagră (freaky experience de tradus în franceză pt catedra de filosofia culturii). Site-ul aparține încă unei reviste universitare, cu câteva articolașe despre vacanțe, elevi și școală. Ar fi trebuit să fie mărețul proiect de comunicare între București și Boulogne (în franceză, ceea ce nu e tocmai la îndemână), prima revistă online din țară, lume, univers, a apărut în mai 05, în decembrie a ieșit numerutzul 3 și de atunci nimic. Vedeți bufința și filmulețul respectiv (preferabil cu sonorul la minim), până când se șterge site-ul.
     

 

  • Știrile revistei

      Așa nu se mai poate ! Dacă până și ,știrea' anterioară a intrat în această rubrică, LUNI nu va fi niciodată o revistă cât de cât serioasă. Nu pentru că îi lipsește onestitatea intelectuală, clarificarea responabilităților sau transparența intereselor (așteptăm să declare vreun filosof inteligent cum a aflat el că LUNI de fapt șantajează Universitatea din București, face bani, vinde camere de cămin etc), ci pentru că această rubrică este iresponsabilă: în curând nu vom mai avea cu ce profesori să dăm știri. Din când în când transpare sensul originar al "Luni" - revistă dadaistă interbelică.


  • Pentru cei care așteaptă articolul domnului Mureșan asupra eticii hare-iene și năstase-iene, mult-promisul articol al lui Emi asupra lui Moș Crăciun sau al lui Cristi Ducu de răspuns la "Aventuri pe WWW", nu se știe dacă vor mai veni vreodată, probabil e vina oxigenului din sala de la IDD. Și că tot veni vorba, o dată la 4 numere sunt articole date lipsă la apel: Cartea după noptieră, Muzică și Filme, continuarea promisă la Sensul filosofiei practice. La nr. 10 avem 20 de pagini ! Punem pariu ?


  • Eu (dacă s-a și instituit să nu mai divulgăm inițialele autorilor) nu sunt de acord cu scrisoarea aleasă pentru răspuns în rubrica alăturată. Dacă Revista LUNI își propune ceva, nu-și propune ea să spună adevărul? Să investigheze? Să slăvească munca ? Scrisul îngrijit ?. Nu asumă ea deschiderea comună, a autorilor și cititorilor ? De ce nu are LUNI un mani-fest sau măcar un cadru axiomatic, ca să rezulte în mod deductiv căror scrisori să li se și răspundă ?
    Suma de 660.000 lei (66 RON) depusă în urnă duce la 960.000 (96 RON) necesarul pentru cumpărarea domeniului independent. Vă mulțumim ! Studenții de la Cluj, deși nu au cum dona pe moment, pot începe să trimită articole !


  • Știri internaționale


    Dennet a mai ținut o conferință despre cartea lui cu naturalizarea religiei; adversarul de discuție: Alister McGrath


  • S-a inventat un chip electronic ce poate fi conectat la neuronii umani și răspunde la stimulii electrici din creier.


  • Statistici britanice: dintre toți studenții din Anglia, cei de la Filosofie și Teologie se declară a fi cei mai mulțumiți de educația primită.


  • A 40-a conferință anuală despre Heidegger a societății Nord Americane va avea loc între 5 și 7 mai în Boston. Conferința din acest an e marcată de comemorarea a 80 de ani de la terminarea lucrării Sein und Zeit, a 40 de ani de la prima conferință a asociației precum și a 30 de ani de la moartea lui Heidegger.

comenteaza acest articol pe Forum