La Târg

de Ruxandra Apetrei

Între 14-16 aprilie 2006 s-a desfăşurat Târgul Educaţiei găzduit ca în fiecare an de Facultatea de Drept. Participarea Facultăţii de Filosofie a făcut din nou uz de originalitatea-i caracteristică, oferind vizitatorilor posibilitatea de a-şi lua o primă diplomă în Filosofie in numai cinci minute, "cu capul", aşa cum se vede în imaginea alăturată.


Amuzaţi şi încă neîncrezători, viitorii studenţi se apropiau de stand la auzul îndemnului: "Vino la Filosofie ca să-nveţi o meserie!" (/"şi să-ţi faci o companie!")
Toţi membrii echipei au purtat cu mândrie căştile şi vestele de "muncitori cu capul" şi nu renunţau la ele nici în pauzele de ţigară, înfruntând remarci de tot felul, cum ar fi: "Uite-i şi pe ăştia de la Construcţii…" De menţionat că astfel de reacţii n-au avut loc decât vineri până la ora 11, când deja luatul diplomei "cu capul, nu cu picioarele" era cunoscut de toată lumea.
    Când cineva se arăta interesat de o eventuală studenţie în Filosofie, erai mândru să-i povesteşti despre toate activităţile pe care le poţi întreprinde, despre profesori, despre atmosfera din facultate, despre calitatea seminariilor, etc. Când însă cineva întreba: "Totuşi, ce poţi să lucrezi după ce termini Filosofia?", cel interesat era îndreptat spre şeful de şantier Lali, care putea da mai multe şi mai clare informaţii despre acest aspect.

Mai neinspirate decât Facultatea de Filosofie, iată în continuare alte idei de a atrage publicul vizitator. Un titlu provizoriu pentru ele ar putea fi: Aşa NU!


Aşadar, avem Facultatea de Jurnalism, ai cărei membri au atras atenţia asupra lor folosind mijloace agresive cum ar fi o portavoce, de unde un tânar nu chiar lipsit de talent emitea tot felul de cântece despre cum e vara la mare, zicale, povestioare, dintre care unele nu erau tocmai potrivite cu evenimentul. Probabil din cauză că efortul depus a fost prea mare în ziua de vineri, echipa a fost mai mult absentă sâmbăta, pentru ca duminica până şi cele doua studente dezorientate care s-au trezit singure la stand să plece, lăsându-l în paragină.


Urmează Facultatea de Chimie care s-a gândit ca ar fi nimerit să atragă potenţialii studenţi cu tabelul lui Mendeleev într-o mărime impunătoare, tabel cu care, după cum ştim, toată lumea ar vrea să aibă cât mai puţine întâlniri. Câteva sticluţe cu lichide colorate (chiar dacă nu erau acuarele în apă, tot nu spuneau nimic despre nimic nimănui) odihneau cuminţi pe o masă liniştită şi curată.


Ultimul dar nu cel din urmă, standul Facultăţii de Biologie parcă avea mai multă viaţă în ciuda animăluţelor moarte care îl populau. Se găsea printre ele şi o broască ţestoasă simpatică cu care ne-am fotografiat cu toţii, la invitaţia responsabilului de PR al standului.

N-ar fi rău dacă echipele celorlalte facultăţi prezente la Târg ar renunţa într-o anumită măsură la aceste mostre evidente ale domeniului lor reprezentativ pentru că, dacă ne-am lua strict după ideea asta, Facultatea de Filosofie ar trebui să-şi etaleze la stand gândurile, întrebările sau raţionamentele filosofice. Şi n-am vrea să ne prezentăm tocmai cu asta
.

 

 

 

 

 

 

comenteaza acest articol pe Forum


Alte articole de acelaşi autor:

Despre revista "Luni" (nr. 3)

Student cazat la Iaşi (nr. 3)