Ştiri corecte politic

Evanghelia după Iuda
Într-un număr recent din National Geographic s-a publicat texul integral al Evangheliei după Iuda, cea mai recent descoperită scriere teologică. Manuscrisul a fost cumpărat în 1945 şi abia acum s-a finalizat traducerea lui. Datarea cu Carbon-14 arată că este un manuscris autentic şi nişte marturii istorice pledează pentru situarea sa înainte de anul 180 e.n. A fost scris cel mai probabil de o sectă considerată eretică pe la începuturile creştinismului. Povestea acestei evanghelii e destul de scurtă, multe fragmente s-au pierdut, însă ideea centrală ar fi că Iuda nu l-a vândut pe Iisus, ci a fost rugat de Acesta să Îl predea autorităţilor pentru a se împlini ce era scris. Cuvintele pe care le-ar fi spus Iisus lui Iuda sunt astea:"Îl vei sacrifica pe omul care este învelişul meu". Se mai vorbeşte şi de o ridicare la cer a lui Iuda, o intrare a lui într-un nor de lumină. (problema ar fi că dacă Iuda s-a ridicat la cer şi nu s-a spânzurat, cine altcineva în afară de el putea şti cum s-au petrecut lucrurile? Cine a mai scris evanghelia respectivă dacă nu a mai existat nici un alt martor ocular la discuţia Iisus- Iuda? ). Ca şi alte evanghelii apocrife, nu se spune nimic despre biografia lui Iisus, sunt doar învăţăturile lui compilate. Vaticanul nu s-a decis încă dacă să o recunoască oficial.

Cărţi noi apar la bibliotecă:
Thomas Aquinas, Commentary on Aristotle's Nicomachean Ethics
Paul H. Portner, What is meaning?: fundamentals of formal semantics
Alfred Nordmann, Wittgenstein's Tractatus : an introduction
Neil Smith, Chomsky : Ideas and ideals
Michael Pakaluk, Aristotle's Nicomachean Ethics : an introduction
Ray Jackendoff, Foundations of language : brain, meaning, grammar, evolution
Robert Kane, The Oxford handbook of free will
Hugh LaFollette (ed.), The Oxford handbook of practical ethics
Sabin Totu, Filosofia si istoria ei : elemente pentru o filosofie a istoriei filosofiei
Romulus Brancoveanu, Canoane metodologice si dialog discursiv : despre programele metodologice in stiintele sociale
Aristoteles, Despre suflet
Sebastian Grama, Cristian Iftode, Mihaela Pop, Viorel Vizureanu, Andrei Găitănaru, Aristotel : program filosofic si prelungiri doctrinare
Andrei-Dragos Giulea, Fiinta si proces in ontologia lui Noica
Florin Turcanu, Mircea Eliade : prizonierul istoriei
Martin Heidegger, Prolegomene la istoria conceptului de timp
Thomas Hobbes, Elementele dreptului natural si politic
Mircea Vulcanescu, Opere
Catalin Avramescu, Filozoful crud : o istorie a canibalismului
Andrew Samuels, Dictionar critic al psihologiei analitice jungiene
Antonio R. Damasio, Eroarea lui Descartes : emotiile, ratiunea si creierul uman
Catalin Cioaba, Jocul cu timpul : ontologia temporala a lui Martin Heidegger
Emil Cioran, Caiete
Salomon Malka, Emmanuel Levinas : viata si amintirea lui
Peter Kunzmann, Atlas de filozofie
Deborah G. Johnson, Computer ethics
Flora Lewis, Europe : a tapestry of nations
Frank E. Manuel, Utopian thought in the western world

 

Scurt pe 3,1415

  • Marţi o echipă de muncitori la drumuri umbla prin facultate: vestele lor portocaliu-fosforescente şi căştile verzi noi-nouţe erau foarte şic şi contrastau plăcut cu mediul cenuşiu. Priviţi de aproape însă, muncitorii aceştia păreau foarte cunoscuţi: era echipa Facultăţii de Filosofie probându-şi costumele prin facultate pentru viitorul Târg. Impresia lăsată a fost excelentă. Un student de anul 4 a profitat de ocazie şi i-a abordat cu o mică rugăminte: să-l ajute şi pe el la consolidarea structurii lucrării de licenţă. La Târgul Educaţiei însă, doi trecători se sfătuiau : "hai mai repede, n-avem ce căuta aici, nu vezi că aştia-s de la Construcţii ?! "

  • Replici incorecte politic auzite pe vremea când nu exista LUNI: un grup de studente de la anul 1 spunând "Mâine avem seminar cu Staicu, să venim în fuste mini!", un student de la Teoretică spunând " facem curs cu decanul de la 8.30 şi tot el ne spune să nu mai arătăm ca picaţi din pomul de Crăciun ", grup de fete discutând " iar l-a luat gura pe dinainte în seminar şi ne-a povestit ce face o prietenă a lui, care era la două rânduri în faţă".

  • Chestionarele completate de cititorii revistei au menţionat rubrica " Conceptul de la pagina 7" printre cele mai gustate (locul 3). Cititorii noştri nu se pot delecta şi în acest număr cu aceeaşi lectură : dl Ştefanov a încetat colaborarea cu revista Luni din cauza unei ştiri apărute în numărul trecut la rubrica 3,14 care spunea " vom afla ce au de fapt de gând profesorii noştri, ca de şcoala sigur nu se ţin ". Detaliile şi motivele renunţării sale le puteţi găsi căutând în arhiva de mesaje de pe fil_unibuc. Ne cerem scuze încă o dată faţă de toţi profesorii care au fost jigniţi de respectiva glumă exagerată.

  • Dacă doriţi să vedeţi un interviu internaţional cu 3 întrebări adresate către 70 din cei mai mari specialişti în kantianism, cu centralizare la Moscova între 2004-2005 , vedeţi http://www.kant.ro , secţiunea Files. Întrebările erau : "În opinia dvs, care dintre ideile lui Kant au valoare universală durabilă?" "În opinia dvs, care a fost principala eroare a lui Kant?" şi "Îl înţelegem mai bine pe Kant astăzi decât acum 100 de ani?". Evident, combinarea răspunsurilor face deliciul cititorului.

  • În curând, în filosofia românească se va discuta altfel. Cel puţin aşa reiese din achiziţiile dlui Paul Sabou, probabil absolvent UVT Filosofie, deţinător al domeniilor kant.ro, wittgenstein.ro, aristotel.ro şi probabil alte domenii neidentificate. Kant.ro este relativ funcţional (după cum arată textul mai sus) dar nu foarte populat de Societatea Română Kant (unde sunt membri în Bucureşti şi Alexandru Boboc, Valentin Mureşan, Ilie Pârvu, Drăgan Stoianovici, Alexandru Surdu).Wittgenstein.ro şi aristotel.ro mai au doar un pic până a fi finisate, după ştirile de pe site, până la sfârşitul lui 2006. În filosofie ai tot timpul înainte!. Probabil din acelaşi motiv cumpărătorul lui platon.ro (o firmă din Nicosia!!!) nu îl foloseşte la nimic. Spre comparaţie, http://www.hegel.com prezenta acum un an un MP3 player numit "Hegel", acum prezintă forma evoluată, un fel de combină produsă de Hegel Music Systems.

  • Cititorilor care nu au prins ideea ştirii anterioare, li se recomandă să îşi cumpere cât de rapid domeniile încă libere (Nietzsche.ro, Descartes.ro, Hume.ro) şi să-şi facă blog personal pe ele. Redacţia încă nu a hotărât ce nume de domeniu o să cumpere (adăugate fiind încă 200 mii în urnă în ultimile 2 săptămâni) pentru noua "Revista cu filosofie": rf.ro este ocupat, rcf.ro este ocupat, revistacufilosofie.ro este prea lung. Variante intermediare sunt "revistacuf.ro", "revistacu.ro", "rcufilosofie.ro", "revcufilo.ro" sau pur şi simplu să folosească site-ul niciodată terminat al Asociaţiei FILOS "www.filos.ro"

  • Acesta este ultimul număr al Revistei LUNI şi, totodată, ultimul număr al acestei rubrici. În viitoarea Revistă cu filosofie, nu vor exista ştiri nesemnate. Dar....oricând doriţi, puteţi crea o revistă doar din ştiri, iată un sfat de la experţi. Costul estimat al xeroxării în 100 de exemplare: Revistă de 2 pagini=100,000 lei (10 RON). Hasta la revista, baby !


    Ştiri internaţionale:

    Philosophy Talk:
    Dacă doriţi să ascultaţi un show radio săptămânal făcut de filosofi, mergeţi la http://philosophytalk.org/notesPastShows.htm şi delectaţi-vă. Gazdele sunt doi profesori de filosofie de la Universitatea Stanford, Ken Taylor şi John Perry şi, în fiecare săptămână au câte un invitat nou cu care dezbat diverse teme mai mult sau mai puţin majore din filosofie: existenţialism, căsătorie, sinucidere, filosofia baschetului, frumuseţea, existenţa lui Dumnezeu, patriotismul, drepturile animalelor, sensul vieţii. Emisiunea e dinamică, interesantă şi are şi intervenţii în direct ale ascultătorilor: aceştia sunt în majoritatea lor studenţi sau foşti studenţi la filosofie iar lucrul cel mai remarcabil este că toate intervenţiile lor sunt bine argumentate şi legate de subiect.

    Postmodernism în continuă dezvoltare:
    Filiera Internet. Dacă doriţi nişte pictori/zugravi pricepuţi pentru a avea o frescă pe peretele de acasă reprezentând Judecata de Apoi, sau alte bucăţi din Capela Sixtină a lui Michelangelor, intraţi pe http://www.fineart-china.com/framefactory-oil.htm . Par oameni talentaţi, cu chef de muncă, şi preţuri accesibile. E drept că vor veni tocmai din China ca să vă picteze Capela Sixtină în garsonieră, dar merită banul -aşa credem noi.

    Intelligent Design:
    Mai demult, în America, pentru ca adepţii creaţionismului să nu se simtă discriminaţi în şcoli, s-a inventat o teorie cu numele de Intelligent Design care era un fel de substitut mai sofisticat al creaţionismului. La orele de biologie elevii învăţau ambele teorii urmând ca fiecare să aleagă pe cont propriu în care să creadă. De curând însă Şcoala Districtului Dover din statul Pensylvania a fost dată în judecată de un grup de părinţi care protestau împotriva obligativităţii predării intelligent design-ului în clase. Părinţii spuneau că asta nu e o teorie ştiinţifică, ci o religie şi deci n-ar trebui să existe aşa ceva în programa şcolară. La proces au fost chemaţi ca martori ai apărării şi acuzării exclusiv filosofi. A fost poate cel mai ciudat proces al acestui secol fiindcă s-a discutat exclusiv pe teorii. Probele aduse în instanţă erau demonstraţii logice, argumente non-formale şi citate din texte clasice. După lungi discuţii, decizia tribunalului a fost aceasta: intelligent design-ul e o religie, trebuie scos din şcoli. Şi cum justiţia americană se bazează farte mult pe precedente, această decizie se va reitera probabil şi în alte state. Iată un caz în care filosofii reuşesc să schimbe lumea din jurul lor deşi nu se înţeleg între ei.


comenteaza  pe Forum