În loc de Interviu

Bestiarium philosophico--politicum
 

-Perechi de întrebare/răspuns din interviuri originale-

Între marii filosofi analitici, dumneavoastră, mai mult decât ceilalți, ați accentuat ideea că acțiunile umane nu pot și nu trebuie înțelese potrivit regularităților psihologice sau conformării la reguli. Este aceasta doar o diferență de accent sau e una de principiu între dvs și ceilalți filosofi cu orientare științifică în studiul acțiunii sau al minții?  

Donald Davidson: Toate evenimentele, inclusiv acțiunile și gândurile, se conformează legilor și sunt descrise în moduri care să arate că instanțiază legi (aceasta e o tautologie). Ce am argumentat eu este că descrierile evenimentelor ca acțiuni sau ca gânduri nu sunt reductibile nici definițional nici nomologic la conceptele științelor naturii. Dar cu toții știm și contăm pe legi de bun simț și regularități obișnuite care ne ajută să explicăm și să prezicem comportamentul uman. Consider ‘legile’ logicii și ale teoriei deciziei (printre altele) ca find versiuni mai clare ale modului în care oamenii gândesc și acționează. 

 

Departamentul de filosofie de la Harvard pare destul de puțin preocupat de filosofia continentală modernă. De ce se întâmplă asta?

Hilary Putnam: Știu că așa pare multor studenți, dar de fapt în cursul orelor pentru masteranzi suntem cu mult mai implicați în filosofia continentală decât cele mai multe departamente principale de filosofie Am predat filosofia lui Habermas de mai multe ori și m-am ocupat și cu unele idei ale lui Derrida. Stanley Cave a predat operele lui Heidegger și Lacan, iar Fred Neuhouser și Charles Parsons predau amândoi filosofie germană, inclusiv cea a lui Marx și Husserl.

Este, oricum, foarte dificil să faci dreptate acestor lucrări la nivelul studenților. Amintiți-vă că studenții europeni au trei ani de filosofie din liceu. Un filosof continental consideră acest fundal garantat în totalitate. Dar nu se poate discuta responsabil opera lui dacă nu asumăm o pregătire substanțială în istoria filosofiei vestice. Știu că sunt oameni care imită cuvintele lui Derrida fără să studieze ce a studiat Derrida, dar acest departament nu vrea să producă astfel de studenți.

 

Pe 31 mai dumneavoastră împreună cu Derrida ați publicat un fel de manifest cu titlul: " 15 Februarie sau Ce-i orbește pe europeni" O pledoarie prentru o politică externă comună în primul rând din centrul Europei. Într-o prefață, Derrida spunea că el subscrie la articolul scris de dvs. Cum se face că doi intelectuali de anvergură, care în ultimele două decenii s-au privit unul pe altul cu suspiciune, se înțeleg deodată atât de bine încât publică împreună un document atât de important? Este doar "politică" sau textul semnat de amândoi e un "gest filosofic"? O amnestie, un pact, o reconciliere, un dar filosofic?

Jurgen Habermas: Habar n-am ce v-ar răspunde Derrida la întrebarea asta. După mine ați supraestimat mult prin formulările astea. Mai întâi de toate era vorba de o declarație politică în care și eu și Derrida credeam, așa cum se întâmplă de fapt în ultima vreme. După încheierea formală a războiului din Irak, atunci când mulți se temeau de o slăbire generală a voinței guvernelor dinaintea lui Bush, i-am trimis o scrisoare lui Derrida, dar și lui  Eco, Muschg, Rorty, Savater și Vattimo, invitându-i să participe la o inițiativă politică comună. (Paul Ricoeur a fost singurul care nu a vrut să se implice din considerente politice; Eric Hobsbawn și Harry Mulisch nu au putut participa din motive personale). Derrida nu-și putea scrie singur articolul la vremea aceea pentru că trebuia să facă niște examene medicale neplăcute, dar voia foarte mult să ia parte la inițiativa asta -așa că i-am sugerat o soluție care s-a concretizat astfel. Eram foarte fericit. Ne întâlnisem ultima oară la New York după 11 septembrie și deja de câțiva ani ne înregistrasem conversațiile filsosofice de la Evanston, Paris și Frankfurt. Așa că nu a fost nevoie de vreun gest măreț. 

Când a primit premiul Adorno, Derrida a rostit un discurs foarte inteligent în biserica Sf. Paul din Frankfurt, atunci s-a văzut afinitatea spirituală impresionantă dintre aceste două minți. Lucrurile de genul ăsta nu te lasă rece.  De fapt, în afară și dincolo de politică, ce mă leagă de Derrida e referirea filosofică la Kant.  Deși avem aproape aceeași vârstă, viețile noastre au fost foarte diferite. Ce ne desparte cel mai mult e Heidegger. Gândirea lui Derrida și-a apropriat perceptele de inspirație evreiască ale unui Levinas. În Heidegger, eu mă confrunt cu un filosof care a eșuat ca cetățean în 1933 și mai ales după 1945.  Dar chiar și ca filosof el îmi e suspect, pentru că l-a interpretat pe Nietzsche în 1930 drept neo-păgân, cum era moda pe atunci. Spre deosebire de Derrida, a cărui lectură a Andenken este în acord cu spiritul tradiției monoteiste,  eu consider descoperirea Seinsdenken-ului  de către  Heidegger ca o netezire a acelui extraordinar prag din istoria conștiinței, pe care Jaspers îl numea "epocă axială".  După cum înțeleg eu lucrurile, Heidegger a trădat acea ruptură marcată  în multe feluri -prin cuvântul lui Dumnezeu revelat pe muntele Sinai sau prin Iluminarea ce ne-a venit de la Socrate.

Când Derrida și eu ne-am înțeles reciproc în ciuda fundalurilor filosofice atât de diferite, diferența de interpretare nu trebuie luată ca o diferență în obiectul interpretat. Orice ar fi, a o numi reconciliere sau pact este prea sărac pentru un asemenea schimb prietenesc și deschis.

 

Ce vrea cel care îmi pune întrebările din interviul de admitere ?

Facultatea de Filosofie –Cambridge: Nu "răspunsul corect"! Nu te mira dacă el vine cu obiecții și încearcă să răstoarne ceea ce tu credeai că ar fi o viziune universal recunoscută și respectată. Nu e ca și cum el ar fi un excentric sau ar avea opinii ciudate: el vrea doar să vadă dacă îți poți apăra poziția – cu alte cuvinte, cât de bun ești în a argumenta și a răspunde criticilor.  E chiar OK să mărturisești că te-ai blocat (cel care îți ia interviul nu încearcă să te prindă și va fi mai impresionat de cineva care vede dificultățile și complexitatea problemelor filosofice decât de cineva care amenință și înjură)

 

În ultimii ani viața intelectuală din SUA s-a concentrat în jurul dezbaterii aprinse cu privire la natura politică a cunoașterii.  Ca european și intelectual cu rădăcinile intelectuale în tradiția vestică, cum vedeți această controversă ?

Umberto Eco: În liceele europene începi să citești Homer și Virgiliu la 12 ani iar la 16 se așteaptă de la tine să știi totul despre Platon și Aristotel. Dar nu citești niciodată Biblia, ca să nu mai vorbesc despre Coran; principiile budhiste sunt citate numai când se vorbește despre anumiți filosofi vestici, și numai cei care studiază antropologia culturală la universitate au auzit de miturile africane. E o programă școlară greșită pentru că e eurocentrică. Dar de asemenea ar fi greșit și rasist să le dai studenților negri acces doar la cultura non-vestică, ținându-i departe de Platon și Aristotel.  După cum sugera Benjamin Lee Whorf, e adevărat că fizica nucleară contemporană ar putea fi exprimată mai bine în limba hopi decât  în engleză, dar o mare parte din știința modernă poate fi înțeleasă doar dacă sunt înțelese mai înainte anumite principii de bază ale moștenirii vestice – a le cunoaște e un drept al fiecărei ființe. Problema cu programele școlare din viitor este cum vor putea să ofere o cunoaștere completă (ceea ce grecii numeau o enkyklios paideia, educație circulară) care să fie "enkyklios"  fără să fie și eurocentrică în același timp.

 

Sunt dreptatea și blândețea două dimensiuni străine una alteia?

 

Emmanuel Levinas: Sunt foarte apropiate. Încerc să fac această deducție: dreptatea s-a născut din caritate. Ele pot părea străine dacă le reprezinți ca stadii succesive; în realitate, ele sunt inseparabile și simultane,  cu excepția cazului în care te afli pe o insulă pustie, fără umanitate, fără un al treilea. 

 

 

Aveți îndoieli legate de aceleași chestiuni care îl preocupă pe Habermas și cei ca el, adică faptul că acel tip de discurs la scală largă despre valori -atât de necesar într-o societate democratică- ar putea fi lipsit de orice normă de raționalitate extralingvistică?

Richard Rorty: Nu chiar. Eu unul nu văd de ce Habermas crede că așa ceva nu poate exista. El are o viziune conform căreia orice aserțiune ar trebui să caute a avea validitate universală și că dacă renunți să mai gândești aserțiunile în acest fel atunci nu te mai poți lua singur în serios; sau să mai privești democrația sau comunicarea în serios. Personal nu văd care e argumentul aici. Seamănă  cu ceva ce crede Putnam atunci când spune că ne trebuie o noțiune "substanțială" a adevărului. Nici de chestia asta nu m-am prins vreodată.

 

Cum vedeți relația generală între lingvistică și filosofie?

Noam Chomsky: Distincția între filosofie și știință sau istorie e artificială.  Până în secolul 19 nu exista o astfel de distincție.  Nu poți răspunde precis la întrebarea dacă Hume sau Kant erau filosofi sau oameni de știință sau amândouă. Kant lucra la fundamentarea fizicii; Hume studia ceea ce noi azi numim psihologie – ce face mintea să funcționeze. Despărțirea între domenii s-a făcut mai târziu. Filosofia poate fi tot ceea ce își dorește: poate să studieze fundamentele conceptuale ale unei discipline; poate studia probleme dintr-un domeniu sau altul; însă tradițional ea a studiat probleme dintr-un câmp ce  a devenit mai târziu al lingvisticii. De pildă Descartes, când vorbește de limbaj, este el lingvist sau filosof? Întrebarea asta nu are sens.

 

Există viruși informatici care îndeplinesc aproape toate criteriile de a fi "viață" sau 'emoții': din moment ce sunt doar reacții chimice, un computer le poate simți prin modificarea variabilelor nenecesare (de exemplu țestoasa lui Grey Walter). Ce credeți despre  asta?

 

 

John Searle: Virușii informatici nu sunt vii și desigur calculatorul meu nu are emoții. A avea o emoție înseamnă printre altele a putea avea conștiență ori noi asumăm că acele computere nu au conștiență. Desigur, dacă ar fi fost computere conștiente ar fi avut emoții și, pe scurt, orice sistem incapabil de conștiență e incapabil de a avea emoții indiferent ce comportament ar avea.

 

Abordând acum un subiect ce se leagă de cercetările actuale ale operei lui Wittgenstein, ce părere aveți despre studiul istoric al filosofiei în relație cu o abordare care se uită la probleme în particular, făcând abstracție de contextul lor istoric? Și o întrebare legată de aceasta: cum ar trebui catedrele de filosofie să își pregătească studenții?

Peter Unger: Cred că se poate învăța enorm de la marii filosofi și ar trebui să ne reîntoarcem mereu la ei. Pentru mine, și cred că și pentru majoritatea oamenilor de azi, sunt mai accesibili filosofii din epoca modernă –de la Descartes încoace-  decât cei antici și medievali. Viziunea acestora din urmă e atât de diferită de a noastră încât uneori nici nu-ți dai seama unde vor să ajungă cu argumentele.  Un coleg strălucit de-ai mei, Kit Fine pare să găsească multe lucruri în Aristotel care ar fi importante și interesante din punct de vedere metafizic. Personal, am mai multe de recuperat de la filosofii mai moderni, chiar și de la Locke –care scrie groaznic. Eu cred că trebuie să ne întoarcem la filosofii aceștia; ei au pus problemele cu adevărat mari. Un lucru rău din punct de vedere profesional e faptul că în ziua de azi s-a produs o scindare între cei care adoptă viziunea istorică –și ei pot deveni foarte scolastici!- nuanțele interpretării de text ș.a., și cei care pe de altă parte încearcă să facă filosofie pe cont propriu. Nu obții destul dacă rămâi doar cu una din ele. Generațiile mai vechi aveau oameni care lucrau cu filosofii canonici- poate că nu era cea mai grozavă muncă, poate că nu se ținea mereu de litera textului - dar era ceva interesant și stimulant. Unul din profesorii mei, Peter Strawson, era foarte bun la asta. Dar de cele mai multe ori a fost o asemenea divizare. Savanții sunt afundați complet în munca lor cu textul iar ceilalți nu învață cât ar putea de la figurile canonice. Când va muri și generația celor în vârstă de acum, vom rămâne cu un grup de scolastici care se înțeleg doar ei între ei precum și, de cealaltă parte, grupul celor care o iau mereu de la zero. E un obicei prost ce se va perpetua mereu.

 

Ce fel de studii sunt necesare pentru a fi consilier filosofic?
Shlomit Schuster: O cunoaștere academică a istoriei și dezvoltării filosofiei. Societățile de consiliere acceptă oameni cu masterat sau doctorat în filosofie; e necesară o familiarizare cu metodele, abordările, teoriile și curentele din filosofie, pentru ca să i se poată prezenta clientului o varietate mare de posibilități. Mai e necesară abilitatea de a purta în mod logic un dialog intelectual, de a caracteriza și defini dilemele clientului, de a descoperi contradicțiile și a găsi moduri de rezolvare a conflictului.

 

Socrate: Retorica e asemeni medicinii.

Fedru: Cum așa?

Socrate: Pentru că medicina trebuie să descopere natura trupului și retorica pe cea a sufletului – și dacă vrem să acționăm nu empiric, ci științific, în primul caz vom obține sănătatea și puterea dându-i medicamente și mâncare, în al doilea, pentru a impune o convingere sau virtute anume, vom aplica în mod corect cuvinte și învățătură.

 

Are asta cumva de a face cu faptul că, după Socrate, filosofia ca artă de a trăi trebuie făcută în scris? 

Alexander Nehemas: Filosofia  este azi o disciplină scrisă. Nu era așa pentru Socrate dar pentru el ea nu era disciplină în sensul în care folosim cuvântul azi. Întrebările pe care ni le punem pot fi prea complicate pentru o cultură care nu mai e orală – dacă nu ni le punem în scris. Când spun că arta de a trăi e o artă practicată în scris, nu vreau să spun că e de ajuns să scrii despre ea. Într-un anume sens, ceea ce scrii trebuie să aibă efect asupra vieții și personalității tale. De aceea e interesant, cred, că argumentele  ad hominem sunt importante și relevante pentru acest tip de filosofie: poți critica filosofii dacă ei sunt din tradiția în care viețile lor nu reflectă gândirea lor; pe când, în general, argumentele ad hominem sunt irelevante și falacioase când sunt aplicate la filosofie teoretică. Dar atunci când ele sunt relevante pentru ea, înseamnă că este mai mult în filosofie ca artă de a trăi decât scriitura. Pe de altă parte, să presupunem că cineva trăiește filosofic fără să scrie un cuvânt (și nu are norocul să o facă un Platon în locul lui). Un astfel de caz este posibil, măcar în principiu. Dar ar putea el să lase în urma lui un model care să instituie o tradiție? Îmi e destul de clar că așa ceva e imposibil. Nu contează cât de mult îi influențezi pe cei din jurul tău, dacă tu sau altcineva nu scrie despre asta, oamenii au să uite schimbările pe care le-ai făcut.

 

Din memoriile scrise de Simone de Beauvoir știm că începând din 1957 ați lucrat presat de timp.  Simone de Beauvoir spune că ați alergat  "într-o cursă istovitoare împotriva timpului și a morții" Mi se pare că dacă aveți un astfel de sentiment al urgenței înseamnă că simțiți că numai dvs sunteți capabil să spuneți ceva ce trebuie spus. E adevărat?

Jean Paul Sartre: Într-un sens, da. Atunci am început să scriu Critique de la raison dialectique, și chestia asta mă presa, îmi lua tot timpul. Am lucrat la ea 10 ore pe zi, luam coridran –la sfârșit luam câte 20 de pastile pe zi- și simțeam că această carte trebuia terminată.  Amfetaminele îmi dădeau o rapiditate a gândirii de 3 ori mai crescută decât în mod normal și eu voiam să termin repede. Era pe vremea când m-am despărțit de comuniști după Budapesta. Ruptura nu a fost totală, dar nu mai eram legat de ei. Înainte de 1968 mișcarea comunistă părea să reprezinte întreaga stângă și a te rupe de partid însemna a te trimite singur într-un fel de exil. Când te despărțeai de stânga, fie treceai la dreapta, așa cum au făcut mulți, fie stăteai într-un fel de purgatoriu și tot ce puteai face acolo era să gândești până la limita ultimă ceea ce comuniștii nu voiau ca tu să gândești. Scrierea Critique de la raison dialectique a fost modul meu de a-mi clarifica gândurile în afara sferei de influență a partidului comunist. Critica e o lucrare marxistă scrisă împotriva comuniștilor. Simțeam că adevăratul marxism a fost complet deformat și falsificat de comunism . Acum însă nu mai cred la fel.

 

Unele din lucrurile pe care le-ați scris despre revolta din Ungaria din 1956 aduc mult cu ideea lui Arendt – că a fost mai mult decât un eveniment politic, că a spus ceva despre aspirațiile moderne, despre ce înseamnă să ai libertate politică. Ce înseamnă revolta din '56 pentru dumneavoastră?

 

Agnes Heller: 1956 este încă cel mai important eveniment politic din viața mea pentru că a fost singura revoluție socialistă adevărată din istorie. A fost o revoluție ce voia eliberarea în sensul Revoluției din America, adică independență pe de o parte și libertate politică pe de alta.  A fost un `război de independență', dar și un mod de a stabili democrația și conținutul libertăților. A fost o revoluție foarte `americană'. Diferența între mine și Arendt este că eu nu am fost niciodată împotriva reprezentativității în politică. Membrii consiliilor muncitorești și ale mișcărilor pentru auto-conducere nu au fost niciodată împotriva ei. Toți erau pentru alegeri generale și cooperare. Voiau putere politică dublă: reprezentare și participare. Voiau parlament liber ales și un sistem de mai multe partide. Arendt a argumentat că trebuie abandonată reprezentativitatea în favoarea democrației directe. Spre deosebire de Arendt, oamenii din Ungaria și-au dat seama că democrația directă e teroristă. Democrație pură fără garanții și limitări e teroare pură. Ei voiau să întemeieze drepturile omului ca o contragreutate  a democrației puternice.

 

Ați spus că simțiți că e într-un fel datoria dvs. să răspundeți criticilor dacă o puteți face în mod rezonabil. Ce rol de scriitor anume vă face să vă aveți această responsabilitate?

John Rawls: Păi, sunt mai multe lucruri. Cred că în primul rând, ca membru al comunității academice, ai o obligație să răspunzi oamenilor dacă asta se poate face rezonabil și aduce un progres în discuție. Vrei să eviți ciorovăielile și certurile fără sens. Există oameni care au critici foarte bune și cărora merită să li se răspundă. Asta face parte din viața academică. Într-o societate democratică cum e a noastră eu cred că filosofia politică trebuie să se adreseze cetățenilor –nu guvernanților-, oamenilor ca tine ce alcătuiesc electoratul. E important să porți discuția filosofică la cel mai adânc nivel dar să o faci pe cât de clar se poate ca să fie accesibilă celorlalți oameni. Într-un mod indirect, dacă ei găsesc ideile tale convingătoare, ai putea să schimbi societatea în bine, sau, mai realist, poți preveni înrăutățirea situației. Într-o societate democratică, filosofia politică nu are desigur nici o autoritate; dar poate încerca să câștige autoritatea rațiunii umane. Nu există nici un arbitru instituțional care să îți spună dacă ai reușit să faci asta, așa cum nu există nici în știință sau orice altă cercetare rațională. Și totuși asta e singura autoritate pe care o poate recunoaște filosofia politică. 

 

Indiferent dacă 11 Septembrie a fost un eveniment de o importanță crucială sau nu, ce rol credeți că are filosofia aici? Ne poate ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat?

Jaques Derrida: Un astfel de "eveniment" cere desigur un răspuns filosofic. Mai mult, cere un răspuns care să revizuiască cele mai înrădăcinate presupoziții conceptuale aflate la nivelul fundamental al discursului filosofic. Conceptele cu ajutorul cărora adeseori a fost descris, numit, categorizat acest "eveniment" sunt produsele unui somn dogmatic din care numai o nouă reflecție filosofică ne poate trezi, o reflecție despre filosofie și, mai precis, despre filosofia politică și moștenirea ei. Discursul predominant, cel al mass-media și al retoricii oficiale se bazează prea mult pe concepte luate de-a gata cum ar fi "război" sau "terorism" (național sau internațional).

 

De ce nu vă angajați în polemici ?

Michel Foucault: Îmi plac discuțiile, și când mi se pun întrebări, încerc să le răspund. E adevărat că nu îmi place să fiu implicat în polemici. Dacă deschid o carte și autorul își acuză adversarul de "stângism infantil", o închid din nou imediat. Nu acesta e modul meu de a acționa; Eu nu aparțin lumii celor care au acest mod. Și insist pe această diferență ca pe ceva esențial: o întreagă moralitate este în joc, cea care privește căutarea adevărului și relația cu celălalt.

 

Selecția citatelor: Marian Călborean

Traducere: Lavinia Marin și Marian Călborean

Referințe:

1.
AN INTERVIEW WITH DONALD DAVIDSON
http://www.stanford.edu/group/dualist/vol7/pdfs/davidson.pdf
2.
Hilary Putnam: On Mind, Meaning and Reality
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/1992/Putnam.pdf
3.
America and the World -A Conversation with J�rgen Habermas
http://www.logosjournal.com/habermas_america.htm
4.
Faculty of Philosophy-Frequently Asked Questions (mostly about admissions)
http://www.phil.cam.ac.uk/pros_students/faqs.html
5.
Umberto Eco: On Semiotics and Pragmatism
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/1993/Eco.pdf
6.
levinas
7.
Richard Rorty: Toward a Post-Metaphysical Culture
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/1995/Rorty.pdf
8.
An Interview with Noam Chomslzy
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/2002/ChomskyI.pdf
9.
John Searle
http://www.generation5.org/content/2001/searle.asp
10.
Science and the Possibility of Philosophy
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/2001/Unger.pdf
11.
Critique of pure reason -excerpts
http://www.geocities.com/Athens/Forum/5914/critique.html
12.
On the Philosophical Life
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/2000/Nehamas.pdf
13.
Sartre at Seventy: An Interview
http://www.nybooks.com/articles/9113
14.
Post-Marxism and The Ethics of Modernity
http://www.radicalphilosophy.com/default.asp?channel_id=2190&editorial_id=10186
15.
John Rawls: For the Record
http://www.hcs.harvard.edu/~hrp/issues/1991/Rawls.pdf
16.
9/11 AND GLOBAL TERRORISM A Dialogue with Jacques Derrida in An excerpt from Philosophy in a Time of Terror
Dialogues with Jürgen Habermas and Jacques Derrida by Giovanna Borradori
http://www.press.uchicago.edu/Misc/Chicago/066649.html
17.
Polemics, Politics and Problematizations
http://foucault.info/foucault/interview.html

 

comenteaza acest articol pe Forum