Scrisoare catre revista:

 

Dragă redacție,

Urmăresc cu mare interes revista aceasta minimalistă fără să-mi fi permis până acum vreo reacție. Dar tot așteptând, m-am cam plictisit. E o lectură amuzantă în tramvaiul ce mă duce spre casă. Am senzația uneori că totul să năruie în jurul meu și neguri dese cuprind dorința de viață. Mă bucur enrom că exist, că respir, că pot să văd zâmbetele copiilor.
O întrebare totuși stăruie în adâncurile nepătrunse ale sufletului meu:
-dacă creierul lui Eminescu a cântărit 2,834 Kg și cel al lui Kant 3,121 Kg, asta înseamnă că Eminescu era la o distanță de 287 g de Kant, iar dacă al meu cântărește 1,901 Kg, atunci asta înseamnă că sunt la doar 933 g distanță de Eminescu și că raportul dintre posibilitatea mea și actualitatea mentală a lui Kant este de doar 1,22 Kg ? Ciudat. Și îmbucurător în același timp că sunt la o aruncătură de băț de acești doi giganți.
Să ne relevăm cu toții potențialitățile!
Să ne iubim !
Căci suntem mici !

Tudorel Mardare
Anul II, Filosofie

 

Stimate coleg,
Am ales scrisoarea ta pentru a inaugura această rubrică din două motive: în primul rând, ea ridică niște probleme specifice; în al doilea rând, ea ridică și niște probleme generale.
Problemele specifice ar fi: LUNI nu este tocmai o revistă mică, fiecare pagină din ea are numărul de caractere al unui mic referat. Apoi, creierul lui Kant, ca al oricărui mare filosof, are greutăți diferite pentru interpretatori diferiți; n-ai explicitat dacă în calcularea masei lui ai luat în considerare și partea ce e a sa de merit din creierul lui Eminescu, cunoscută fiind influența asupra acestuia, după ce ai scăzut masa mielinică schopenhaueriană amestecată.
Problemele generale sunt: respectul pentru valorile veritabile nu implică o inhibiție intelectuală; nu este recomandat ca dacă filosofii germani își permit să polemizeze cu Kant, românii să nu-l bârfească, cel puțin. În al doilea rând, s-a observat că,la vârsta de 57 de ani, lui Kant i s-a dublat masa creierului; un asemenea eveniment arată că masa creierului evoluează cu filosofia, dar dinspre dreapta spre stânga, nu invers. În sfârșit, LUNI include efortul tuturor colaboratorilor săi și, atunci când depui un efort, ești mulțumit să fii citit și pe bicicletă, dacă cititorul te înțelege.
Dacă minimalismul înseamnă căutarea valorii în motive minimale (minimul necesar pentru producerea unui efect), credem că unii autori ar fi perfect de acord cu această caracterizare. Poți să le scrii direct ! Și noi te iubim !
Redacția

 

comenteaza acest articol pe Forum