Editorial

Primăvara nu gândim

de Alina Latulik

Este discutabil dacă într-adevăr gândim vreodată. Ce pare sigur, la început de aprilie, e că unii dintre noi nu mai au chef de critici, certuri sau filosofie. Dar ne place tuturor să ne gândim ca luptători ; studentul la Filosofie e un războinic prin natura sa. Primăvara încearcă în fiecare an să-i întunece rațiunea, să-l ademenească în mrejele sale, să-l facă să-și uite menirea și datoria. Dar el va căuta să rămână surd la rapsodiile înșelătoare ale vieții: își va convinge telefonul mobil să sune alarma de dimineață mai strident decât de obicei și în cele din urmă le va birui.

Încearcă viața să-l rețină în așternutul cald pentru a putea obține o victorie prin neprezentare asupra filosofiei ? Studentul va căsca ochii, va privi departe, în zare, simțind cum în fiecare fibră a creierului său ființa se ia la trântă cu nimicul și va înțelege din nou că e timpul să-și pună armura și să pășească demn spre câmpul de bătălie ; cealaltă bătălie. Va încerca să înfrunte toate piedicile așezate în drum: domnișoara cu privire galeșă care zâmbește din vârful buzelor se va destrăma ca un miraj, demonul care a furat înfățișarea celui mai vrednic prieten al studentului și care face un gest vag în direcția celei mai apropiate terase, va dispărea transformându-se într-un nor de fum…Studentul știe tertipurile primăvaratice și le va dezintegra cu privirea sa pătrunzătoare, gânditoare către pământ !

Dacă nu ajungem totuși la cealaltă bătălie, înseamnă că studentul a pierdut. Nu și războiul ! Momentul în care cei mai puțin obișnuiți cu focul înfruntării își vor încovoia genunchii și spinarea, prăbușindu-se pe cel mai apropiat scaun și vor primi să bea otrava aurie și spumoasă a primăverii, v-ați putea gândi că este cel de după filosofie, după trecerea prin rutina fecundă a facultății. Se cunoaște însă că nu se poate face filosofie pe stomacul gol, așa că de obicei, îndepărtează-te trei pași de terasă și gata filosofia.

Este discutabil dacă într-adevăr gândim vreodată. Ce pare sigur, la început de aprilie, e că unii dintre noi nu mai au chef de critici, certuri sau filosofie. Cei care totuși trag aer adânc în piept, privesc patul, prietenii, terasa, strâng pumnii și purced cu pieptul dezvelit spre templul cunoașterii ajung, efect ciudat al luptei filosofie-viață să se lupte în cealaltă bătălie : știați că primăvara merg cei mai mulți studenți la bibliotecă ?