Rocsana vã prezintã vremea

de Cristi Neagoe

     

    Mă bucur atât de tare că pot acum să renunț la blăniță. S-a terminat cu ploile și ninsorile, de acum încolo soarele va apune și pe strada noastră, dincolo de furnal..

 

Am fost întrebată de câțiva colegi mai îndrăzneți cum de mai am vreme să prezint vremea câtă vreme studiez cu atâta dăruire la Facultatea de Filosofie. La ânceput am crezut că doar vrea să mă ia cu texte din alea, dar mi-am dat seama că au dreptate – chiar mă dăruiesc cu totul Facultății de Filosofie, și în special profesorilor care mă învață ce este Binele, Adevărul, Frumosul și Sensul Vieții.

Adevărul e că mi-a plăcut că au fost îndrăzneți. Deși au roșit imediat și s-au fâstâcit foarte tare... Asta îmi place foarte mult la băieții de la filosofie, că sunt atât de timizi încât ajung uneori să își creeze sisteme filosofice sau să scrie poezii în Lucky. Sunt cu totul altfel decât băieții pe care îi cunosc eu de obicei și cărora le vine poate prea ușor să mă ia de ușuratică... Îmi place mult când întâlnesc băieți cum sunt aceștia de la facultate care prezența mea le tulbură puțin Imperiul Scopurilor.

Va să zică, care e legătura dintre faptul că prezint vremea și acela că sunt o iubitoare de înțelepciune, după cum spun vechii greci și domnul Bănșoiu? Ei bine, am tăcut un pic înainte să le dau un răspuns, ceea ce i-a făcut să plece ochii și mai mult, drăguții de ei. Le-am zis mângâindu-i pe cap că nu m-am gândit încă la asta, dar că o să mă gândesc.

Și uite, acum m-am gândit: întrebarea este foarte prost pusă. Nu de ce mai prezint eu meteo câtă vreme mă pot înfrupta la Filosofie din fructul cunoașterii ar trebui să fie întrebarea, ci de ce mai am nevoie de filosofie cât timp prezint vremea. Buletinul meteo e mai fidel și mai de încredere decât filosofia. La meteo știu cu cinci zile înainte ce o să mi se întâmple. La filosofie sunt dată peste cap cu fiecare nou curs, cu fiecare nouă paradigmă la care mi se facilitează accesul. Am ajuns să privesc lucrurile în atâtea feluri încât acum pot spune că nu le mai văd aproape deloc. Remus, prietenul meu, afirmă cum că aș fi de nerecunoscut. Meditez mult, privesc pereții, mă joc singură în pat diminețile, încercând să concep universul nemărginit.

Mi-e teamă că vremea e mai puțin capricioasă decât iubirea de înțelepciune. Eu vreau doar să fiu fericită. Acum o s-o sun pe mama.

comenteaza acest articol pe Forum 

Alte articole de același autor:

Rocsana vã prezintã vremea (nr. 5)

Rocsana vã prezintã vremea (nr. 6)

Rocsana vã prezintã vremea (nr. 7)