Editorial

Chestiune de chestionar

de Mădălina Potânc, madalina@revista.filos.ro

    Chestionarul pe care l-am atașat revistei în numărul 6 nu a fost rezultatul unei cercetări de marketing de vreme ce nu vindem nimic. Ideea ne-a venit după ce am observat că numerele revistei dispar imediat ce sunt aduse în facultate. Deci lumea citea. Dar ce gândeau oamenii după ce citeau, având în vedere cât de eterogene sunt textele publicate? Ce texte îi făceau pe studenți sa rezoneze, să se scandalizeze, să fie încântați, să se delecteze?
    Asta am fi vrut să aflăm. Ca să îi facem pe plac cititorului sau ca să îl provocăm și mai mult. Sau ambele. Chiar mă gândeam că va trebui să îmi aduc aminte cum se face o bază de date în Excel ca să pot centraliza informațiile... ei, n-a fost să fie. Zece chestionare completate doar. Acum, dacă am fi cercetători serioși, probabil am mai face o rundă de chestionare ca să întrebăm oamenii de ce nu l-au completat pe primul...
    Așadar, nu aș putea să trag o concluzie pertinentă privind modul de receptare a textelor apărute în revistă și privind apariția revistei în general. Totuși, uitându-mă prin chestionare, am observat că în majoritatea apar la articole preferate textele domnilor profesori Sebastian Grama și Gheorghe Ștefanov (surprinzător, nu?), texte scrise de Marian Călborean, textul lui Alexandru Macovei ("Cercul de hermeneutică vizuală"). De asemenea, nu am putut să nu remarc observația că "Emi e subtil, inteligent" sau pe cea care spune că "Selecția este prea largă, articolele au o aroganță nejustificată, partea de literatură este insipidă". Cineva a recomandat "renunțarea la lupte interne, desfășurate pe timpul cititorului, care nu bănuiește nimic atunci când deschide revista". Altcineva a fost foarte scandalizat de rubrica "Roxana vă prezintă vremea". Eu m-am amuzat, trebuie să recunosc și m-am bucurat că s-au gândit, totuși, unii oameni să ne răspundă.
    Probabil doar amatorismul nostru în a întreprinde o cercetare ne-a făcut să obținem răspunsuri atât de puține. Probabil nu am scufundat sonda unde trebuia sau cum trebuia. Nu știu exact, dar la un feed-back nu renunțăm așa ușor. Așa ca fiți pregătiți!