Aventuri pe WWW  

de Rãzvan Ilie

   Celor care navighează pe Internet li se spune cu un termen generic "netsurferi". Nu știu dacă e corect fiindcă nu știu dacă surferii navighează, adică nu știu dacă verbul "a naviga" e folosit în mod corect pentru a descrie această acțiune. Oricum, nu are prea mare importanță. Să plecăm de la premisa că sunt un netsurfer. Zilele trecute când desfășuram această activitate, am simțit brusc cum ea se transformă într-un sport extrem. Brusc, "placa" mea pe care o cheamă Mozilla Firefox s-a scufundat fără voia mea într-un curent de apă rece numit http://www.ub-filosofie.ro  După șocul pe care l-am avut inițial am găsit câteva momente de răgaz pentru o scurtă analiză. Eram și eu curios, ca orice aventurier, să aflu mai multe despre locul în care naufragiasem.
    Ce am constatat: era site-ul Facultății de Filosofie. Mi s-a parut suspect. Am crezut că este un site fals, unul menit să îmi înregistreze datele din computer, să îmi facă rău mie și familiei mele. Eu știam că Facultatea de Filosofie nu are site. Știam că la un moment dat, datorită unor probleme tehnice și administrative, cineva a hotărât să schimbe domeniul http://fil.unibuc.ro cumpărându-se astfel http://www.ub-filosofie.ro , dar că acest domeniu a ramas gol, nepopulat cu informații. De altfel, mă obișnuisem cu ideea că facultatea nu are site încă din primul an de studii, adică din 2002. Atunci exista ceva care semăna a site dar nu a rezistat foarte mult. Am înțeles (circulă niște zvonuri prin facultate) că mai multe detalii mi-ar putea da Cristi Ducu despre dispariția site-ului vechi și lipsa unuia pe o perioadă de aproape 3 ani. Totuși, eu nu-l cunosc așa de bine pe Cristi Ducu și prin urmare nu am încredere în informațiile cuiva pe care nu-l cunosc. Dacă mă minte?
    După ce am scăpat de aceste probleme ale trecutului am aruncat o privire mai atentă asupra locului în care naufragiasem. M-am convins că era site-ul facultății. Da, într-adevăr! În centru e o poză mare cu facultatea noastră, o poză frumoasă făcută primăvara sau vara, pentru că se vad florile din curte. Mi se pare că e acceași poză cu cea din colțul stânga-sus al paginii doar că acolo pare a fi făcută toamna (e mai gălbuie). Totodată, mi se pare că e aceeași poză cu cea de pe grupurile de discuții fil_unibuc și fil2004_unibuc. Ce manie cu "fil unibuc"! Ăsta era domeniul vechi despre care v-am zis mai sus. Se pare că spiritul lui încă e printre noi.
    După ce am văzut pozele, dacă mai aveam încă unele dubii cu privire la locul în care mă găseam, deodată, în partea din dreapta sus, am văzut că ceva se mișca: AAA!!! M-am speriat! Când, ce sa vezi: era un biet news scroller, adică o informație care se mișcă de jos în sus. Ea conține două mesaje: 1. "In acest an se schimba metoda de admitere la Facultatea de Filosofie!"; 2. "S-a lansat versiunea 2.0 a siteului Facultatii de Filosofie".
    Am rămas uimit pentru că eu știam că site-urile nu sunt programe. Doar programele au asemenea versiuni pentru ca din când în când apar update-uri și trebuie diferențiate programele inițiale față de cele cărora li s-a mai adăugat câte ceva.
În stânga acestui news scroller se întrezărește ceva. Prietena mea, uimită și ea ca orice filosof, m-a întrebat: "-De ce crezi că au pus un extraterestru pe fundal?". După o analiză mai atentă, mi-am dat seama că nu este un extraterestru ci că este Bufnița Minervei. Frumos! Am realizat atunci 2 lucruri: 1. Prietena mea nu prea le are cu arta; 2. Nici eu nu prea le am cu arta fiindcă mi-a luat foarte mult timp să îmi dau seama despre ce e vorba.
    Evident, noi nu ne putem compara cu realizatorul acestui site, cu gusturile sale în materie de design web. Am conchis că suntem afoni în materie de artă.
Și cum web designul e și el o formă de artă, ne abținem să criticăm în necunoștință de cauză layout-ul acestui site. Eu sunt totuși curios să aflu opinia cuiva care le are cu arta.
În sfârșit, îmi îndrept privirea către marginea stângă și observ un meniu. Este chiar un meniu interactiv. Ceea ce nu înțeleg este de ce anume unele link-uri sunt inactive. Înseamnă că încă se lucrează la site? Sau că cineva a uitat să le activeze? Poate există totuși informații despre bibliotecă, conferințe și evenimente. Nu cred că cineva care realizează un news scroller folosind Java Script poate uita să activeze niște link-uri. Ar fi chiar jenant.
    Într-unul din submeniuri am avut iar o surpriză: unul din linkuri către "pagini dedicate/ studenți", cel care conține informații cu privire la admiterea la masterat, mă duce direct într-un fișier PDF când, în mod normal, aceste informații se afișează într-o altă pagină HTML. Acum înțeleg de ce circulă acele zvonuri în facultate legate de Cristi Ducu. Pe vremea când el se ocupa de site îmi aduc aminte că proceda la fel. Însă acum nu Cristi Ducu a făcut site-ul din câte știu eu. Circulă alte zvonuri cum că d-l Prodecan ar fi "tocmit" un profesionist să realizeze un site "serios". Se pare că profesionistul a abandonat proiectul. Acest site nu e făcut în mod sigur de un profesionist. Și nici serios nu e. Ma întreb: dar site se poate numi?
    Dacă nu sunt eu singurul vizitator și vor mai fi și alții trebuie măcar să îmi exprim compasiunea pentru ei fiindcă vor trebui să treacă prin ce am trecut și eu. Acum îmi și imaginez cum elevii de liceu care vor ajunge pe acest site se vor înghesui la admitere. Poate că mesajul din news scroller compensează pe undeva eșecul total al site-ului. Mi-a zis mie cineva ca filosofii nu știu să își "vândă marfa". Avea dreptate din câte observ. Evident, el nu era filosof. Și mi-a mai zis o chestie interesantă, așa în limbajul lui popular:"-Bă! Filosofii și promovarea baba și mitraliera". Aici tind să-l contrazic. Implauzibilitatea celei de-a doua conjuncții mai poate încă fi infirmată de un Jurnal de la ora 17:00.