…ultima zi a schimbului de studenți
"O filosofie, două perspective" Iași 2005

de Cristina Slovineanu

"Ce ai vrea să iei de aici și să duci acolo ?" și "ce ai vrea să iei de acolo și să aduci aici ?"

La un moment dat, fiecare a fost întrebat acest lucru, într-o manieră poate mai formală… dar mai greu a fost însă când a trebuit să scrii acel răspuns pe care-l ai în minte.
Oricum, mi s-a parut că oricui i-ar fi fost mai simplu să vorbeasca despre asta, deoarece cuvintele scrise vin mai greu atunci când parcă trebuie să-ți atașezi sentimentele pe o hârtie înghesuită de linii și litere ce îți oferă, se pare, doar cinci rânduri "imaginare", și asta pentru cei care scriu destul de citeț.
Aș vrea să vorbesc însă despre sentimentul de frumos, despre prețuirea unor momente pe care aș vrea să le împărtașesc tuturor și despre cât de caraghioși părem atunci când credem că suntem diferiți…dar Frumosul n-ar putea fi realizat decât printr-o atmosferă vrăjită, prin impresia lucrurilor vechi, a celor văzute pentru prima oară sau a ireparabilelor - nu știu însă cum se face, dar viața pare să ne seducă exact înainte de a apuca să ne trezim, și poate că nu ar fi un lucru atât de rău…
Nu înțeleg prea bine totuși de ce găsim mai întâi frumosul undeva departe de noi? De exemplu experiența studențească a celor care au plecat în Iași, a fost se pare cu mult mai interesantă și mai frumoasă decât orice săptămână petrecută în mediul studențesc din București (înclin să fiu și eu de aceeași părere), și nu datorită studenților sau cadrelor universitare de aici, ci cred a comportamentului pe care fiecare dintre noi îl avem atunci când nu înțelegem prea bine ce ar trebui să prețuim. Știi, mulți dintre noi fugim pentru a ne reaminti cele mai mărunte lucruri fără de care poate nu ne-am fi simțit niciodată cu adevarat fericiți, cred. Ne e dor de ceea ce am pierdut pe drum și rătăcim astfel închipuindu-ne că de data aceasta vom reuși să păstrăm ceea ce am trait.
Ce se întâmplă însă în momentul întoarcerii noastre? Eu de pildă mă complăceam în sentimentele provocate odată cu încercarea retrăirii anumitor momente capturate în format digital, încât de cele mai multe ori mi-aș fi dorit ca după cele cinci seminarii de luni să pot da o fugă până la cantina din Iași, sau să pot intra în cantina din Complexul Studențesc Kogalniceanu ca și când aș intra în cea din Iași, și la fel să ies ca și când tocmai am facut o scurtă vizită Iașiului. Poate că ceilalți își amintesc altfel, poate că ei ar fi preferat să "construiască" în București o Universitate ca cea din Iași, sau o cafenea ca cea în care și-au petrecut destule ore pregătind tema unui debate, sau de ce nu o cameră de cămin, dar cu vederea spre Campusul Universitar din Iași, nu știu, dar mi-ar plăcea să aflu.
Pentru mine, sentimentul de frumos este poate doar un motiv de fericire, în special dacă el apare odată cu amintiri îngrijite atent de propria-mi memorie: un brăduleț împodobit la intrarea în căminul C11 din Complexul Studențesc Copou pe lângă care nimeni nu trecea fără a-i acorda câteva secunde de atenție, chiar și cei care-l considerau o tradiție; patul călduros în care îți venea să te ghemuiești ca la tine acasă, diminețile agitate că s-ar putea să nu ai apă caldă pentru un duș înainte de a merge la cursuri, muzica ce te întâmpina antrenant de fiecare dată când intrai în cantină, ca să nu mai vorbim de mesele pe care le puteai lua cu doar 60 000 lei, cafeneaua de lângă Biblioteca Universitară care îți punea la dispoziție cărți spre citire, sălile de curs și amfiteatrele mereu într-o atmosferă destul de relaxată de ambele părți ale catedrei, deși pe fețele câtorva studenți puteai citi cu ușurință apăsarea "competiției"; acea masă rotundă în jurul căreia câțiva studenți au deschis o discuție ce pune problema raportului dintre filosofia analitică și filosofia continentală, și nu în cele din urmă emoției celor cu care am intrat în legătură atunci când se apropia momentul plecării noastre, dar și constatarea ei într-un mod cu totul apatic.
Aș fi vrut totuși să regăsesc în Iași, sau în profesorii de acolo, pe unii profesori și seminariști de aici, din Facultatea de Filosofie de la București, care cred eu că ofera tot farmecul studiului filosofiei într-un cadru instituțional, și care pur și simplu ar merita să fie duși în toate universitățile importante în care se studiază filosofia.
Mi-e teamă să nu fi reușit să vorbesc destul de frumos despre ceea ce voiam să transmit…ar fi trebuit să iasă mai bine… ar fi trebuit poate să scriu doar câteva randuri și anume că de fapt mi se pare ca toți ne orientăm în aceeași direcție, toți ne dorim frumosul din lume și amintirea lui din care să trăim, asta chiar dacă suntem împărțiți diferit. Toți luăm cu noi ceea ce ne place, ceea ce ne convine, și încercăm într-un mod sau altul să-l sădim în lucrurile care ne înconjoară, apoi devenim foarte atenți la așteptările noastre pe care în mod fatal ni le plasăm dincolo de sincerele noastre dorințe.
Poate nu am dreptate cu nimic din ce am spus mai sus… asta a fost doar tot ce am putut salva dintr-un incendiu de cuvinte…