Scurt pe 3,14

 

     Toți studenții care copiază/traduc referate de pe net (uneori chiar articole din reviste mari) au aceeși scuză standard când sunt întrebați, așa, pentru verificare, "ce ai vrut să spui aici?". Răspunsul lor e, invariabil, "sunt emoționat, nu pot să vă explic acuma". Sfatul nostru pentru ei ar fi să mai varieze scuzele, măcar ca o dovadă că studenții la filosofie au imaginație. Astfel, ei ar putea să încerce: "știți, am o personalitate dedublată, eram celălalt când l-am scris". Sau: "pe atunci eram analitic dar acuma am devenit continental. Refuz să explic ideile din referat pentru că acum nu mai cred în ele." Sau: "dacă doriți să vă explic, înseamnă că nu mi-ați citit referatul cu atenție... vă rog să-l recitiți." (L.M)


   Consiliul Facultății de Filosofie din București a hotărât organizarea admiterii la Filosofie, începând cu vara aceasta, pe bază de concurs de dosare. Dacă sunteți invidioși că voi ați dat un examen greu la care ați învățat, și dacă obișnuiți să vă lăudați către prieteni cu rezultatele exact de la Filosofie, atunci nu disperați, puteți renunța la facultate pentru a vă reînscrie, de data aceasta pe bază de dosar. (Re)Citiți editorialul, pentru o transpunere într-o altă lume posibilă a unui posibil paradox etic. În sfârșit, urăm succes la bacalaureat viitorilor studenți la Filosofie și distracție plăcută la proximul bal de St. Valentine's. (M.C.)


   Amintiri de la examenele de admitere (ah, doar amintirile au rămas): în septembrie 2002 a fost concurență de aprox. 3,5/loc, s-a dat Descartes și Jaspers (textul cu mirarea filosofică, un fel de plastilină din care poți să faci orice dorești). Jaspers a revenit după un timp, în același rol ingrat de catalizator universal. În 2003 concurența a fost puțin mai mare (examen în iulie)-s-a dat în sfârșit Kant, toată lumea era convinsă că a făcut bine. Probabil pentru a spăla păcatele îngâmfării, în data afișării notelor a plouat torențial în miez de vară. Șocul a venit în 2004, după ce îți condusesei fratele, prietena, copiii, cunoștiințele etc la examenul de concurență înaltă și, așezat liniștit la terasă, auzi după un timp un zvon: s-a dat Taylor! Poftim?! Ce vrea Taylor ăsta la urma urmei? Cine știe Taylor? Cine corectează pe Taylor? Cine a propus Taylor? În 2005 (septembrie) concurența a fost atât de mică încât n-am reținut subiectele.(M.C.)


   În ultimile 2 săptămâni, lista fil _unibuc s-a animat. S-a discutat în linii mari despre akrasie, abulie, sufletul divizat, conceptul normativ al înțelegerii, despre opinie, motivație și inteligență, starea culturii filosofice române (comparația cu exemplul polonez, starea revistelor de specialitate în România și în lume), universali lingvistici, moralitatea sexului în public, se pregătește discuția ÎMM kantiene pe grup. O corectură: fil_unibuc nu are moderator real, numai din necesitatea de a fi declarat cineva la Yahoo este trecut dl lect.dr. Gh.Ștefanov ca moderator (M.C.)


   Atrăgătoare perioada referatelor, testelor, evaluărilor finale la seminarii. Anumiți studenți își sună seminariștii la 9 seara cu o candidă întrebare “Nu te supăra, ce text avem pentru mâine la seminar?”. Dacă nu mai sunt cumva seminarii de recuperare (o practică detestabilă de altfel), felicitări, am ajuns deja în sesiune ! Acum nu mai așteptăm decât notele la referatele depuse în pachete de 50, 100, 200 / cap de corector.


    S-a inaugurat o nouă expoziție în ExpoFILOS: fotografii din cadrul schimbului de studenți “O filosofie, două perspective”-edițiile I și II (București, Cluj-Napoca, Iași). Nu toate exponatele au valoare artistică, dar au totuși alte calități, descriu stagiile a 50 de studenți la filosofie (M.C.)


 


Știrile revistei


  Dacă ați căutat în toată revista și n-ați găsit articolul despre sărbători al asist. Emi Socaciu, îl puteți întreba personal, dar riscați o examinare din Hobbes. Căutați și numărul viitor.
 

   Ce revistă este într-adevăr și cu adevărat mai bună decât Luni? Pfua, o mulțime, de exemplu, “TV Magazin”, are mai multe poze, informații mai serioase și, în plus, este și cu mult mai folositoare
  

   Apropo de calitatea revistei Luni, cea mai judicioasă observație a făcut-o Dan Panaet: nici măcar nu merită să plagiezi pentru o revistă cu 80 de numere. În fine, redacția estimează 200 de cititori, se fac planuri de distribuție în Facultatea de Filosofie din Iași, revista e (încă) în tinerețile zbuciumate, multe se uită și multe se iartă.


    Pentru amatorii de coincidențe: textul lui Paul din nr. 3 este repovestirea textului "Instrucțiuni pentru John Howell" de Julio Cortazar. (care poate fi găsit într-o antologie Astra, parcă Meandre se numea antologia). Funny, nu? (D.P.)


   Ce a facut Paul Mihalache, dacă e plagiat, e ceva foarte ciudat: păstrează subiectul în linii mari și câteva detalii dar în rest schimbă totul (adică atmosfera și chiar ideea principală). Aș putea să numesc asta "variațiune pe o temă dată". Oricine poate lua o carte mare (sau nuvelă) și să o rescrie în stilul său atâta timp cât spune de unde s-a inspirat. Singurul lucru ciudat și inexplicabil e că Paul n-a scris o mica notiță de genul: "după o idee din Cortazar" la începutul nuvelei sale . Asta e tot ce trebuie el sa explice. Poate a fost o scăpare din vedere. Cine nu crede, vezi textul lui J. Cortazar în Files pe grup (http://groups.yahoo.com/ group/revistafilosofie) (L.M)


     Revistă în curs de dezvoltare, căutăm următoarele: copiator cu harddisk pentru imprimarea în condiții mai bune a revistei, geniu editorial pentru sprijinirea dezvoltării creșterii ascendente a revistei, distribuitori locali în școli, licee, parcuri, biblioteci M. Sadoveanu, rețea națională biblioteci M.Eminescu, intersecții. Mai căutăm domni și doamne titrate, fără multă experiență în filosofie dar plini de motivație, doritori să citească, să critice și, dacă nu e prea mult, să publice.

 

Facilitatile revisei

Panoul și urna revistei: pentru a putea citi revista curentă, afișată permanent. Revista LUNI fiind finanțată prin chetă, așteptăm contribuții. Necesarul pentru multiplicarea unui număr: 500.000 (50 RON)
Pachetul grafic: și în acest număr, toate imaginile sunt luate din opera lui Rafael, dar studenții pasionați de grafică pot crea un pachet grafic al unui număr
Forumul revistei : după ce citiți revista online (revista.filos.ro), o puteți comenta pe Forum
Rubrica Viață Studențească: Colegii de la ASF sunt invitați să publice constant anunțuri și articole despre activitățile lor
Responsabili de număr Puteți participa la echipa de redacție dacă doriți să fiți responsabili pentru numărul următor
Rubrici constante Profesorii, cercurile de studenți își pot rezerva 1-2 pagini pentru apariția constantă de articole tematice și un drept de vot asupra întregii reviste.
Adrese de mail: orice autor cu cel puțin 3 articole publicate în Luni, beneficiază de o adresă tip numele@revista.filos.ro