Impresii despre Iasi:

Groapa timpului pierdut

de Paul Mihalache, paul_mihalache@yahoo.com

 

Știu, ar trebui să fie o formalitate materializată în una-două pagini în care să scriu “Vai, ce frumos…” sau “Îngrozitor de mulți câini/gropi/țigani etc”. Sau, în cel mai bun caz, păreri sincere și evazive, formate în mai puțin de o săptămână, cât a durat schimbul de experiență dintre studenții din București și Iași. Nu voi face asta; mai mult, îmi voi aroga dreptul (pentru Iași și ieșeni expresiile astea simandicoase se potrivesc de minune) de a reda, într-o formă neconvențională, păreri sincere despre orașul în care am crescut (?) și am locuit până la 21 de ani.
Vara, orașul Iași din România, țară cu capitala alternantă (când la Budapesta, când la Sofia și mult prea rar la București), devine imposibil de locuit: aici mai rămân doar pensionarii fără bani, țiganii săraci din cartierele periferice (și rareori, subsemnatul altfel nici nu puteam scrie aceste impresii).
Începând din luna iulie, urbea se videază, iar casele și blocurile te privesc cu ochi de orb, inexpresive: jaluzelele decolorate acoperă geamurile, iar în interiorul locuințelor praful se așterne din nimic peste muștele moarte.
În cârca orașului Iași se puneau multe, însă cea mai teribilă sintagmă pe care o purta era aceea de “oraș al ratării”, deși, periodic, orașul are zvârcolirile sale, iar în schizofrenia sa nu încetează să se autoproclameze “Capitală a culturii” sau oraș inițiator al unei revoluții care a debutat, totuși, în cealaltă extremitate a țării, la Timșoara. Eu m-am chinuit mereu să demonstrez că sintagma cea mai potrivită pentru a desemna Iașiul e tocmai cea nefericită, de oraș al ratării.
Scrisesem ceva pe tema asta, erodasem coteriile cenacliere, demontasem din “legendele întemeietoare” și orașul se zvârcolea de fiecare dată tremurând frisonat din coastele sale de nisip, mâturând șosele și luând la vale casele de prin Țicău. Pânză de apă freatică urcase și ea băltind pe sub podelele de lemn, scoțând la iveală broaște, șerpi apă și lipitori. Nu rareori am văzut la televizor cum părinți îngroziți au fost nevoiți să toarne sare pe negrele viețuitoare de pe fața nou născuților și să constate că lipitorile erau pline de un sânge mai roșu și mai dens decât mina pixului cu care scriu în acest moment.
Într-o noapte, după multe beri, mi-a venit o idee: să mă tranform într-un dragon ca aceia din cărțile lui Tolkien. Și cum nu îmi surâdea ideea de a mai petrece o vară într-un loc ca și mort, și aș fi vrut să merg la mare (însă nu aveam bani), să scap (?) de muștele moarte pe care le găseam dimineața pe masă și de praful ce curgea ca nisipul, continuu, egal, m-am hotărât să-mi creez, pe loc, propria mare. Am ales soluția cutremurului care să îngroape orașul într-un val de moloz și de noroi, de haos și de spaimă atroce, însă m-am răzgândit imediat: chiar și unui dragon i-ar fi fost frică să controleze mișcările tectonice, și risca, înspăimântat, să-și ia zborul. Atunci am început să ironizez totul, să arăt că simplul contact cu orașul contaminează ireversibil, că monumentele sale sunt de un kitsch macabru, inclusiv “Palaltul Culturii”, emblematic dezvăluindu-și turnulețele țigănești acoperite cu tablă strălucitoare de zinc.
Am lovit cu coada în inima administrativă a urbei cu primarii și corupții și prefecții imbecili. Am suflat foc peste revistele culturale și .............orașului Iași pe care băștinașii îi suportă dintr-un exaltat, depășit și prăfuit orgoliu provincial.
Am scris cu îndârjire, am forfecat orașul tăind căile de acces, lăsând insule fragile acoperind cu apă, mai mult de o sută de hectare. Însă nu era de ajuns; de acolo de unde eram (terasa - dacă era vară ați fi văzut-o și voi - barului Cannabis, de pe unicul bulevard din Iași care-și merită această titulatură) nu voiam să mai văd nici un fel de maluri, și pentru asta, calculând sumar, aveam nevoie de mai mult de cinci sute de hectare de luciu de apă.
Înconjurați de alge, poeții își vedeau de cenaclurile lor bolborosind (de data asta la propriu) versuri care, din fericire, nu se mai puteau auzi.
Avusesem tot timpul premoniția că era indestructibil, că ratații săi erau eterni...

Acum mă plimb cu barca peste Iași, privesc dincolo de luciul apei și consemnez cu umor că până și țigările ard sub apă în orașul ratării. Nu rareori mi s-a întâmplat să ofer foc vreunei broaște cu trăsături neașteptat de umane, și nici n-am scăpat vâsla din mână auzind cum mi se mulțumește politicos.