Pelerinaje filosofice

(îngrijit de Marian Călborean)

    Dacă aţi avea 500 de Euro, ce aţi face cu ei ? Această compilaţie de informaţii disponibile pe Internet vă îndeamnă să vă luaţi o pauză de 10 zile şi să plecaţi în Europa în pelerinaj. Dar un pelerinaj filosofic. Veţi câştiga un timp destinat doar meditaţiei, admiraţiei personalităţilor trecutului sau oricăror alte sentimente trezite de conştiinţa experimentării unei forme de moarte.
    Recomandarea bănească este să vă cumpăraţi un tichet de călătorie Interrail de aprox. 250 Euro, cu care puteţi călători în toată Europa timp de 2 săptămâni/o lună şi vizele necesare (Marea Britanie şi Rusia). Restul de bani îl puteţi folosi pentru mărunţişurile tradiţiilor funerare: flori pentru a le depune la mormântul lui Kant, monede pentru a le lăsa pe mormântul lui Wittgenstein şi, dacă vă interesează şi arta, ruj pentru pentru a săruta mormântul lui Oscar Wilde.

Începem astfel de la locul unde, cu litere de 1m, se poate citi fraza devenită în viaţa comună uşor ironică "Marilor oameni, patria recunoscătoare"
 

PARIS - Pantheonul

Destinat de Revoluţia Franceză a fi "locul de onoare al naţiunii franceze", Pantheonul adăposteşte în cripta sa mormintele filosofilor Voltaire (1694-1778), Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), Marchizul de Condorcet (1743-1794). Dintre nefilosofi, cei mai cunoscuţi sunt Victor Hugo, Emile Zola şi, din 1992, Alexandre Dumas.
 

 


PARIS - Cimitiere du Montparnasse
Dacă ieşiţi din Cartierul Latin şi vă îndreptaţi în continuare spre sudul Parisului, veţi ajunge la Cimitirul Montparnasse, cimitirul elitei artistice franceze. Dintre filosofi: Simone de Beauvoir (1908-1986), Jean -Paul Sartre (1905-980), Raymond Aron (1905-1983), Jules Henri Poincare (1854-1912). Alţi idoli culturali omagiaţi sunt Charles Baudelaire, Julio Cortázar şi artiştii de origine română Eugene Ionesco, Tristan Tzara, Constantin Brâncuşi

PARIS - Cimitiere du Pere Lachaise


Probabil cel mai vizitat cimitir din lume este Pere Lachaise, cimitirul nonconformismului. Îngropaţi post-mortem în acelaşi loc, Pierre Abélard (1079-1142) şi Héloise (1101-1162) îşi exprimă dragostea eternă. Pierre Bourdieu (1930-2002), I. Auguste M. F. X. Comte (1798-1857), Jean-François Lyotard (1924-1998) şi Maurice Merleau-Ponty (1908-1961) completează filosofia. Alte omagii puteţi aduce lui Honoré de Balzac, Frédéric Chopin, George Enescu, Moliere, La Fontaine, Marcel Proust. Două morminte beneficiază de pază specială: Jim Morrison (pentru a nu se mai lăsa jointuri pe mormânt) şi Oscar Wilde (pentru a nu mai fi sărutat monumentul de fanii estetismului).

LONDRA - Westminster Abbey
Ce este Pantheonul pentru francezi, este Westminster Abbey pentru britanici. Dacă în tradiţia Franţei revoluţionare, multe personalităţi onorate provin din cultură şi arte, în Anglia monarhică, tradiţia face ca ele să provină din zona ştiinţei. Singurul 'filosof' pe care îl veţi găsi în catedrală este Isaac Newton (1643-1727) alături de personalităţi precum Charles Darwin, J. C. Maxwell, Ernest Rutherford, dar şi un "colţ al poeţilor"

CAMBRIDGE
Câţiva dintre fondatorii tradiţiei analitice sunt îmormântaţi relativ apropiat şi comemoraţi în capela Universităţii Trinity College.
Ascension Parish Burial Ground este un mic cimitir situat în exteriorul oraşului. George Edward Moore (1873-1958) este înmormântat aici, epitaful în limba latină spunând "În tinereţea sa a studiat în profunzime clasicii, apoi s-a dedicat filosofiei astfel încât practic el, prin intelectul său ascuţit, a reînnoit această disciplină. Era renumit pentru modestia, blândeţea şi inteligenţa sa."
Tot în latină este epitaful sumarizator pentru 'Ludovicus' Wittgenstein (1889-1951): "A explorat pentru mulţi un nou mod de a gândi filosofic. A inventat şi a găsit exemple care arătau că raţiunea ar trebui eliberată din capcanele limbajului şi astfel să poată fi înţeleasă mai clar adevărata natură a lumii. S-a dedicat găsirii adevărului cu o forţă extraordinară." La capul mormântului lui Wittgenstein este aşezată o scăriţă (aluzie la propoziţia 6.54 din Tractatus) şi a devenit o stranie tradiţie a lăsa mici obiecte pe mormânt: chei, monede, şa


Nu departe, sunt îmormântaţi Francis Bacon (1561-1626) (memorial cu statuie pentru cel care " a dezvăluit toate secretele lumii naturale şi ale lumii umane, a împlinit decretul naturii care spune că tot ce a fost compus trebuie descompus") şi

Alfred North Whitehead (1861-1947) cu epitaful: "se poate spune că el a trăit trei vieţi în două ţări, prima dedicată matematicii, a doua fizicii şi a treia metafizicii." Dacă nu ar fi dorit ca cenuşa să-i fie împrăştiată în vânt, tot aici ar fi fost înmormântat şi Bertrand Russell.

LONDRA -Highgate Cemetery


Cimitir popular din Londra, găzduieşte mormintele lui Michael Faraday şi Herbert Spencer (1820-1903). Monument recunoscut ca având valoare publică este mausoleul ridicat pentru Karl Marx (1818-1883), singurul epitaf fiind "Proletari din toate ţările, uniţi-vă!". Mausoleul a fost ridicat la 71 de ani de la moartea filosofului de Partidul Comunist Britanic, la prima înmormântare nefiind prezente mai mult de 12 persoane, dintre care Friedrich Engels a proclamat "Numele său va rezista veacurilor la fel ca şi opera sa !".

FLORENŢA -Santa Croce


În mânăstirea Santa Croce din centrul Florenţei, o bijuterie renascentistă ce ar merita o viziune mai veselă, se află mormintele celor mai buni fii ai cetăţii de pe Arno. Aici îi puteţi găsi pe Niccolň Machiavelli (1469-1527), Giovanni Gentile (1875-1944) şi, dintre artişti, Dante, Gioacchino Rossini, Michelangelo Buonarroti, Lorenzo Ghiberti (autorul Porţilor Paradisului). Ca extindere a pelerinajului, corpul lui Dante, alungat din patria natală este îngropat la Ravenna.



BERLIN - Dorotheen-städter Friedhof


Cimitirul central din Berlin, adăposteşte mormintele lui Johann Gottlieb Fichte (1762-1814) şi Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831). În apropierea morţii sale, Hegel ar fi cerut special să fie înmormântat lângă prietenul său de gimnaziu (Fichte). Tot aici pot fi găsiţi şi Bertolt Brecht , Heinrich Mann şi Karl Friedrich Schinkel, arhitectul reconstrucţiei Berlinului în sec XIX şi responsabil parţial de Unter den Linden. celebru bulevard de promenadă a artişilor şi filosofilor.
 

 


KALININGRAD -Catedrala


Aflat astăzi pe teritoriul Rusiei, langî Marea Baltică Kaliningradul (fost Konigsberg) adăposteşte mormântul lui Immanuel Kant (1724-1804), conţinând inscripţia "Două lucruri umplu sufletul de o admiraţie şi o veneraţie mereu crescândă şi nouă, în măsura în care reflecţia şi le întipăreşte şi se ataşează de ele: cerul înstelat deasupra mea şi legea morală din mine". Demolat în al Doilea Război Mondial, monumentul a fost reconstruit cu citatul în germană şi rusă.  Cimitirul este situat în apropierea Universităţii Ruse de Stat care continuă tradiţia de 450 de ani a Universităţii din Konigsberg. Ea s-a redenumit în 2005, în prezenţa lui Vladimir Putin şi Gerhard Schröder "Universitatea Rusă de Stat Kant". Atât de stabilă este astăzi reputaţia lui Kant în Kaliningrad încât proaspeţii căsătoriţi vin la capelă şi depun flori, obicei practicat înainte de 1991 pentru statuia lui Lenin.

Deşi poate credeţi că acest articol depăşeşte limitele intelectului omenesc, fiţi totuşi pregătit pentru răspunsul la următoarea întrebare: "Unde se mai poate plimba un filosof în afară de cimitire şi cripte ?" Răspunsul, într-un număr viitor
.

 

comenteaza acest articol pe Forum