Cartea dupa noptiera

 de Doina Proorocu, doina_proorocu@yahoo.com

Minţile luminate ale momentului

 

Motto: "Dacă-aş fi bolnav, viaţa n-ar mai fi confuză"

 În timp ce boala cititului provoacă din ce în ce mai puţine victime, boala scrisului se răspândeşte cu iuţeală. În ciuda acestor evidenţe, Centrul de Diagnoză şi Consiliere din redacţie întâmpină reale greutăţi în identificarea unor exemplare rarisime de grafomani care să se ridice la nivelul aşteptărilor noastre. E deosebit de greu, într-adevăr, să excelezi într-un domeniu în care concurenţa este atât de acerbă. Iată de ce salutăm cu toată stima Editura OBIECTIV Craiova şi pe domnul Eugen Delcea ("fondator şi proprietar") care au pus capăt căutărilor noastre oferindu-ne un material de studiu surprinzător de bogat. Dar sa începem cu prezentările: "Editură înfiinţată la Craiova, în 1995 (toate aprobările legale). (…) Domenii abordate: ocultă, spionaj, preistorie (istoria începe în Carpaţi), ufologie, politică mondială, paranormal." Dintre titluri spicuim: "Războiul parapsihologic împotriva României", "Spionajul total în acţiune", "Conspiraţia Satanei - ţinta România - vol. I, II si III", "Dacia contra Antichrist", "Conspiraţia psihotronică", "Extraterestrul român", "Democraţia hienelor/spionaj, sânge şi teroare", "Oculta mondială" etc.

Oferta editurii OBIECTIV este o mană cerească atât pentru navetiştii iubitori de OTV cât şi pentru mai rafinaţii degustători de literatură suprarealistă, proză fantastică şi comedie Science Fiction - cărora le recomandăm, totuşi, să se rezume la lectura titlurilor de capitole. Iată, spre exemplificare, câteva repere ale lucrării "Extratereştrii în România" (Cătălin Turcu): "Cometa neagră a lui Iancu de Hunedoara", "Fecioara Maria şi Fiul, deasupra României", "Mihai Viteazul, asasinat - cerul, supărat", "Soare.. verde, cu două cruci şi inundaţii", "Norul de la Sibiu - o locomotivă conică!", "Extraterestrul… cu capul pătrat", "Cometă sau meteorit?OZN!", "Designerii OZN sunt… bucătari fumători?", "OZN-uri… cu aburi?", "Culmea design-ului: scaunul cu spătar!", "Extratereştrii sfidau Partidul", "Grădina Maicii Domnului - vegheată sau spionată?", "OZN sabotează CFR!", "Extratereştrii dau târcoale la Vălenii de Munte", "Extratereştrii fură şi prin Dolj", "Independenţa României - bucurie până la Cer?" şi, într-un final "Luminile împrăştiau aerul!..." Pentru cei care vor să aprofundeze subiectul adăugăm câteva intertiluri din altă lucrare de referinţă - "Experimentul Terra - volumul I" (ce ne-a atras atenţia asupra acestei cărţi este şi o scurtă biografie a autorului, Lt. Col. (r) Teodor Filip, din care cităm: "Începând cu martie 1977 şi până la pensionarea sa pe caz de boală (două preinfarcturi şi lombosciatică) datorată specificului activităţii, a primit diferite responsabilităţi, toate la nivelul funcţiei de colonel". Iată câteva teme asupra cărora domnul Filip ne invită să medităm: "Pământenii - fiii omului universal", "Giordano Bruno şi… gheaţa pe Marte", "Pe câte planete trăieşte Omul", "Românii stau în fotolii de… 6000 de ani", "Locuitori din interiorul Terrei", "Pământul este gol pe dinăuntru!", "Vampirul galactic răpeşte nave extraterestre", "Pe Lună, cineva umblă desculţ", "Hitler a fugit cu un OZN german", "Metoda românească: teleportarea din pat, de lângă nevastă", "Întâlniri de gradul I", "Întâlniri de gradul II", "Întâlniri de gradul III", "Răpită de 119 ori" de unde rezultă, credem noi, destul de previzibil şi - "Sarcina galactică".

 

Epilog

 

Dacă vă treziţi într-o dimineaţă din după-amiaza lumii cu un chef nebun de SF, spionaj, umor şi melancolie, confesiune şi metaficţiune, Kurt Vonnegut e ceea ce v-a lipsit toată viaţa. Puteţi începe cu Galapagos, o "reuşită" a anului 1985, an care a însemnat pentru autor şi eşecul unei tentative de sinucidere. De atunci Vonnegut se rezumă la ceea ce a numit "metoda clasică" de a-şi lua viaţa  - ţigările Pall Mall fără filtru. O scurtă escală în insulele Galapagos, la sfârşit de omenire va fi suficientă pentru a vă gândi preţ de câteva clipe (economia mondială s-a dus de asemenea de râpă aşa că timpul deja nu mai înseamnă exclusiv bani) cam ce ar fi de păstrat din umanitate şi cât de bine ne-ar sta cu nişte branhii. Aţi putea continua cu "Fii binecuvântat, domnule Rosewater", o carte cu satiră, cu social şi sentiment, care te face să te întrebi cam cât de putred ai fi dacă ai fi putred de bogat. Ar putea urma un scurt repaus în "Leagănul pisicii" unde ironia sentimentală îţi îngheaţă sângele în vene, după cum Gheaţa 9, ultimul cadou făcut omenirii de Felix Hoenikker, inocentul părinte fictiv al bombei atomice, îngheaţă planeta pentru eternitate. Între timp îl veţi cunoaşte şi pe Kligore Trout, autorul de SF cu cel mai blajin cinism vreodată, iar dacă veţi continua călătoria veţi ajunge la un moment dat şi pe planeta Tralfamadore, având cu voi ca bagaj numai crâmpeiele de umanitate, cele pe care aţi reuşit să le strângeţi în muritoarea voastră viaţă.

 

comenteaza acest articol pe Forum 

 


Alte articole de acelaşi autor:

Iar Intelectualul a spus: "Luați, citiți, aceasta este DILEMA mea!" (nr. 5)

Complotul Scandalului din Sala 1- sau -Pentru o tabloidizare a revistei (nr. 5)

Cartea după noptieră (nr. 8)